söndag 6 april 2014

Kungen kommer! av Jo Salmson

Det här är den första boken i en ny serie av Jo Salmson. Maro är äldste son till en riddare. Han bor på Vikaborg tillsammans med sin storasyster Hilda och lillebror Tilian. Maro väntar spänt på att kung Edric ska komma. När han kommer ska Maro få följa med honom och bli page i hans följe för att så småningom få bli riddare. Han syster Hilda är 16 år och ska gifta sig med någon riddare som kungen väljer ut åt henne. Det är bara lillebror Tilian som kommer att bo kvar på borgen i höst. Han kan aldrig blir riddare, om inte Maro dör, utan kommer alltid att bo kvar på borgen.

Maro tycker själv att han har blivit duktig på att både slåss och rida. Hans största önskan är att hans pappa ska låta honom få rida en av de riktiga stridshästarna istället för den ponny som han rider nu och som dessutom är för lite för honom. Hans pappa säger dock nej. Maro är inte redo än menar han. Maro är dock fast besluten att visa honom att han har fel.

På grund av Maros egen envishet blir kungens ankomst inte alls den glädjerika tillställning som han föreställt sig. Det visar sig att hans framtid kommer att bli en helt annan än han föreställt sig och mycket mera ovis.

Det här var en mycket lättläst bok. När en bok är så kort blir inte heller personporträtten särskilt djupa. Men den var spännande och jag tror att barn som uppskattat serien om Tam också kommer att tycka om den här nya serien. Det är lite irriterande att boken inte alls avslutats. Det här känns mer som första kapitlet i en längre bok.

Jag lånade den här boken till min läsplatta från elib. Man kan köpa den som inbunden (bokus, cdon, adlibris) eller ebok (cdon, adlibris, bokus).

Böckerna i den här serien:
Kungen kommer!
Skuggan och draken
Ett hjärta av is
I drottningens namn

Böckerna i serien om häxfolket:
De stulna barnen
Fly Sol, fly
Magiska krafter
Folket som försvann

Böckerna i serien om drakriddarna:
Tam tiggarpojken
Tams svåra prov
Jakten på Tam
Tam i drakarnas stad
Tam och drakupproret
Tam och nydraken

Böckerna i serien drakarnas öde:
Stjärnstenen
Draksången

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar