lördag 26 april 2014

Skuggan och draken av Jo Salmson

Det här är den andra delen i Jo Salmsons serie om Maro. Dessa böcker bygger på varandra så jag rekommenderar starkt att man börjar med den första delen i serien.

Maro är uppdraget som han fått av kungen. Tillsammans med Unda som är en av kungens skuggor (spioner) ska han hitta alla ingredienser som krävs för att göra en sanningsdryck. Om han lyckas med sitt uppdrag kommer han att få bli riddare vid kungens hov trots det stora misstag han begick. Första uppdraget är att få tag på drakblod. Maro försöker att tänka så lite som möjligt på att han ska tvingas slåss mot en drake men han ser inte fram emot det.

Det visare sig dock vara svårare än han trott att ens hitta drakarna. Det hade Maro inte väntat sig. Drakar är ju stora och farliga om de bor i bergen tycker man att folket i byarna runt om borde känna till dem, men det är det ingen som gör. Genom att smyga runt och ställa frågor får Maro istället veta en hel del om kungen och om kungens skuggor. Efter det är Maro inte längre så säker på att han verkligen vill bli en av kungens riddare. Istället ska han försöka göra något för att hjälpa sin syster som han råkade ställa till det för när han pratade med kungen. Men först måste han klara sitt uppdrag och det ser med och mer hopplöst ut särskilt när han inser att han inte är den enda som fått det uppdraget.

Jag lånade den här boken till min läsplatta från elib. Man kan även köpa den som ebok (cdon, bokus, adlibis) eller inbunden (bokus, adlibris, cdon).

Böckerna i den här serien:
Kungen kommer!
Skuggan och draken
Ett hjärta av is
I drottningens namn

Böckerna i serien om häxfolket:
De stulna barnen
Fly Sol, fly
Magiska krafter
Folket som försvann

Böckerna i serien om drakriddarna:
Tam tiggarpojken
Tams svåra prov
Jakten på Tam
Tam i drakarnas stad
Tam och drakupproret
Tam och nydraken

Böckerna i serien drakarnas öde:
Stjärnstenen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar