lördag 24 augusti 2013

Vilken skiva, Lotta! av Merri Vik

Det här är den 7:de boken om Lotta och det är mitt i vårterminen runt sportlovet. En ledig dag bestämmer sig Lotta och Giggi för att gå på en liten utflykt på landet en tågresa bort. De har en trevlig dag men på vägen hem överraskas de av en snöstorm och går vilse. Läget ser ett tag riktigt desperat ut men så har de turen att hitta ett hur där de får ringa hem och tala om var de är och sedan får ligga över. Huset tillhör den kända upptäcktsresanden Linn Arki. Hon berättar medryckande om sina äventyr i Afrika och till Lottas fasa är huset fullt av uppstoppade djur.

Linn är trevlig, men huset är mer museum än hem och när Lotta mitt i natten öppar skået i sitt rum och hittar en uppstoppad orm är måttet rågat. Hon är redo att ge sig ut i snöstormen igen, men Anja (Linns brorsdotter) erbjuder dem att bo i sitt hemtrevliga rum. Det visar sig och Lotta och Anja har samma åsikt om uppstoppade djur och de blir genast vänner. På lovet bjuder Linn och Anja dit Lotta och Giggi. Det visar sig att Anja fyller år och Lotta bestämmer sig för att hon ska få ett trevligt kalas utan uppstoppade djur.

I skolan går det lite så där. Lockige Fridolf är tjänstledig för att plugga och hans vikarie "Koftan" tycker inte om Lottas uppsatser så hennes bästa ämne svenska blir plötsligt ett av hennes sämsta. Lotta har dock bestämt sig för att visa vad hon går för och hon kommer på  en ganska originell plan som mot all förmodan lyckas. 

Jag tyckte inte så mycket om den här boken. Det handlade väldigt mycket om uppstoppade djur, Anja (som jag inte tror återkommer i böckerna) och Linn och inte så mycket om Lottas vanliga vardag. Lite tråkigt.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta!
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

På Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna. Till .min stora glädje har den här boken getts ut igen som ebok (bokusadlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar