tisdag 6 augusti 2013

Skärp dig, Lotta! av Merri Vik

Lotta har slutat sjuan och äntligen fått sommarlov. Tyvärr gick det så dåligt med matematiken att hon inte kan ta helt ledigt. Hon kommer att få plugga matematik på lovet tillsammans med sin ingifta farbror och hans dotterson, Mats, för att sedan förhoppningsvis klara tentan i augusti och få gå upp i åttan. Det lägger ju lite sordin på sommarlovsstämningen, men Lotta bestämmer sig ändå för att njuta.

Hon tillbringar sommaren på landet tillsammans med sin mamma. Hennes pappa är också där när han inte jobbar. Storasyskonen har dock annat för sig och i början känner sig Lotta lite ensam eftersom hon just inte har några jämnåriga där som hon kan umgås med.

Men så dyker Mats upp och även hennes fem år äldre syssling Paul, även om det inte är en lika trevlig överraskning. Han börjar med att hämnas på Lotta för att hon lurade honom i vintras. När hon umgås med Paul visar Lotta att hon är 14-år. Hon är långsint, tjurig och ganska barnslig. Jag förstår att Paul tycker att hon är jobbig.

I den här boken träffar Lotta deckarförfattaren farbror Urban för första gången. De blir inte vänner från början. Lotta tycker att han är ganska hopplös och gör sitt absolut bästa för att undvika honom. Men när han försvinner är det hon som får en ide om var han kan vara och tillsammans med Mats och Paul räddar honom.

Lotta hinner även hamna i tidningen tre gånger utan att på något sätt planera det själv. Fjärde gången är det dock planerat... Dessutom är hon spågumma på en marknad också pluggar hon och Mats matte förstås.

Jag tyckte mycket om den här Lotta-boken. Det var en av de trevligaste som jag har läst. Det var kul att få reda på hur hon träffade farbror Urban och i de här tidiga böckerna har Paul nästan en personlighet.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta!
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

Till min stora glädje har dessa böcker getts ut igen både som ebok (bokusadlibris) och häftad (adlibrisbokuscdon). På Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar