fredag 16 november 2012

Gud är inte död - inte ens i Nordkorea

Den här boken har jag fått låna. Den är utgiven i Sverige av Ljus i Öster och kan köpas på deras hemsida. På Adlibris och Bokus finns den av någon anledning bara på engelska. Den engelska titeln är "Back to the Jerusalem of the East - The Underground House Church of North Korea" vilket säger lite mer om vad boken handlar om än den svenska titeln gör. Den här boken har ingen författare som vill skylta med sitt namn på framsidan av boken men Luther Martin, Eugene Bach och Back to Jerusalem har Copyright till den.

Det här är den fjärde boken som jag läser om Nordkorea. Alla de böcker jag har läst hitintills har haft olika infallsvinklar och skildrat Nordkorea på lite olika sätt. Den första boken jag läste "Ambassaden i paradiset" berättade om Sveriges relation till Nordkorea. Vi var länge det enda västerländska land med en ambassad i Pyongyang och de stackars ambassadtjänstemän som hamnade där ansåg INTE att de kommit till paradiset... Den andra boken jag läste "Alla monster måste dö" skildrade kulissen, det Nordkorea som man vill visa upp för turister (och kanske vill tro på själva). Sedan läste jag "Inget att avundas". Här berättar Nordkoreaner som flytt till Sydkorea om sina liv i Nordkorea. En jätteintressant inblick i Nordkorea bakom kulissen. Den här boken fokuserar på de kristnas situation i Nordkorea och de ansträngningar som faktiskt görs för att evangelisera där.

Boken börjar med en tillbakablick på Koreas historia. Pyongyang kallades ett tag för österns Jerusalem och hade en stor procent kristna och många missionärer. Kim Jong-Il kom själv från en kristen släkt. Tyvärr tycks det kristna budskapet inte ha gått in i hjärtat på honom utan istället använde han sig av många av de yttre sakerna i religionsutövningen (helig skrift, lovsång, bön) för att bygga upp en kult runt sig själv. Samtidigt startade en av de värsta förföljelserna mot kristna i hela världen. Att äga en bibel kan göra att man själv, ens syskon föräldrar och barn blir skickade till något av Nordkoreas dödsläger. I Nordkorea nöjer man sig inte med att straffa den personen som upptäcks med att ha gjort ett brott utan även släktingar i tre generationer. Kan det i ett sådant land finnas några kristna?

Enligt den här boken så gör det det. Det finns till och med missionärer som når in i Nordkorea. Dessa missionärer kommer från den underjordiska kinesiska kyrkan. I Kina finns det många etniska koreaner med kinesiskt medborgarskap samt vanliga kineser som brinner för att Nordkoreas folk också ska få höra de goda nyheterna. Dessa kineser har helt andra möjligheter att evangelisera i Nordkorea än västerlänningar har. De känner till kulturen och kan språket och är vana vid att evangelisera under förföljelse. Den här boken ger en spännande inblick i hur evangelium faktiskt i någon utsträckning når Nordkorea. Den här boken är kritisk mot de ofta ogenomtänkta ansträngningar vissa västerländska missionärer har gjort för att nå Nordkorea som har stjälpt mer än de hjälpt och det känns ganska självklart att missionärer som kan kulturen och språket och som inte sticker ut som västerlänningar gör har större förutsättningar att nå folket i Nordkorea.

Spännande och intressant bok! Back to Jerusalem har en hemsida där man kan gå in och läsa mer om deras arbete.

Andra böcker om Nordkorea:
Alla monster måste dö av Magnus Bärtås och Fredrik Ekman
Pyongyang av Guy Delisle
Inget att avundas - Vardagsliv i Nordkorea av Barbara Demick
Käre ledare - min flykt från Nordkorea av Jang Jin-sung
Ambasaden i Paradiset av Lovisa Lamm
Nordkorea - mot välfärd under krigshot av Jan Löön
Gud är inte död - inte ens i Nordkorea

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar