tisdag 13 november 2012

Toppen, Lotta! av Merri Vik

Det här är bok 32 av 47 om Lotta. Det här är inte en av de böcker som jag hade när jag var yngre och som jag läst massor av gånger utan ett senare tillskott till samlingen. Jag har läst den någon gång förut, men inte mer.

Den här boken inleds med att Lotta och Giggi går på konstutställning och lyckas förolämpa en konstnär. Sedan går de på teater och lyckas trots vidtagna försiktighetsåtgärder dra uppmärksamheten till sig. En lördag morgon sätter Lotta nästan morgonkaffet i halsen när hon läser i tidningen att teknologen Paul Ryd skadat sig efter att han ramlat i en trappa och nu ligger på sjukhus. Han är inte allvarlig skadad men kommer att bli kvar på sjukhuset några dagar. Giggis faster, Kajsa, erbjuder Lotta och Giggi att åka med henne upp till Stockholm för att besöka Paul på sjukhuset. Paul blir så klart jätteglad över att de kommer, men besöket slutar med att Paul och Lotta blir osams. Paul vill att Lotta ska flytta på den London resa som hon och Giggi redan på högstadiet bestämde att de skulle göra när de tar studenten, för att i stället vara med honom på hans föräldrars land. Så under viss förstämning reser de hem och fastnar i en snöstorm. De tvingas spendera natten i en biograf under vissa äventyr.

Dessutom hinner Lotta och Giggi med på Micks initiativ överraska sin högstadielärare, Lockige Fridolf, med att städa hans nyinköpta sommarstuga. Lotta och Giggi städar och städar och städar...

De hämtar skelett på posten, med vissa komplikationer och firar Valborg med visst vemod. Snart är de ju inte studenter längre. Lotta och Paul tar tid på sig, men de blir sams igen.

Jag tycker bäst om de Lotta-böcker som jag kommer ihåg från min uppväxt. Den här var okey, men jag blev irriterad på Paul som krävde att Lotta skulle ändra sina planer bara så där.

Det går inte att köpa de här böckerna nya längre utan man får leta på secondhand affärer/loppis eller nätet. Marikas bokdagbok har skrivit om alla Lotta-böckerna så där kan man gå in och läsa mer.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!

12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!

14. Hejda dig, Lotta!  
15. Full fart, Lotta! 
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar