söndag 25 november 2012

Lille lorden av Frances Hodgson Burnett

På engelska heter den här boken Little Lord Fauntleroy man kan ladda hem den gratis sin till läsplatta eller dator från Project Gutenberg. Från Librivox kan man ladda hem den inläst (också gratis). Varken Bokus eller Adlibris har den på svenska, men däremot på engelska i massor av olika upplagor och både inbundna och häftade. På Bokus finns den intressant nog även som ebok...

Den här boken  handlar om Cedric som växer upp i ett fattigare område i Amerika tillsammans med sin mamma som är änka. Hans pappa dog när Cedric var så liten att han aldrig lärde känna honom. En dag kommer det en advokat från England med det förunderliga beskedet att Cedric är ende arvinge till Earlen av Dorincourt sedan hansfar och båda morbröder har dött. Cedric och hans mor får lämna Amerika och flytta till England. Cedrics farfar är en hård man som aldrig har brytt sig om sina underlydande eller ens sin familj. Han har bara levt för sina egna själviska nöjen. Nu är han gammal, giktbruten och bitter och utan några riktiga vänner. Han har inga positiva förväntningar på sin sonson och även om Cedric bor på slottet får hans mamma bo i ett eget hus en bit bort och Earlen vägrar att träffa henne. Mot all förmodan blir Earlen förtjust i sin sonson och eftersom Cedric är så övertygad om att hans farfar är en godhjärtad man som vill hjälpa alla människor och Earlen inte vill göra honom besviken blir livet för folket i Dorincourt bättre. Earlen blir allt mer förtjust i och stolt över sin sonson när han en dag får ett mycket oroväckande besked.

Jag läste den här boken första gången när jag var barn. Redan då tyckte jag att den var lite väl sockersöt. Cedric är helt felfri. Citat från när prästen i området träffar Cedric för första gången:
"Från denna stund höll han av den lille gossen, som folk ju i allmänhet brukade göra. Det var icke blott gossens vackra utseende, som fängslade honom, det var den enkla, naturliga hjärtligheten hos den lille, som åt hans minsta ord förlänade ett uttryck av uppriktighet och vänlighet. " (s. 104)

Dessutom hans mamma är en ängel. Hon talar inte ens om för honom varför Cedrics farfar inte vill att de ska bo tillsammans. Hon bryr sig om de fattiga och uppmuntrar Cedric att se det goda hos alla människor.

Det som i viss mån räddar den här boken är att Cedric inte är ett dugg predikande. Han är helt omedveten om sitt inflytande på sin farfar. Det är hans omedvetna tillitsfullhet till att hans farfar vill alla människor lika gott som han själv som påverkar farfadern och andra människor i hans omgivning.

Sockersöt bok om hur ett (otroligt) godhjärtat barn påverkar sin omgivning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar