onsdag 18 januari 2017

Tre män i en båt av Jerome K Jerome

"Jag kommer osökt att tänka på" sa Peter Harrysson när han ledde så ska det låta. Det är precis vad den här författaren gör hela tiden. Själva handlingen i den här boken är tre män som ska ge sig av på en semester i en båt på Themsen. Men under varje steg av resan från det att berättaren får idén tills dess att de återvänder hem kommer han osökt att tänka på saker som leder honom till att berätta olika anekdoter.

Tre män och en hund som är ganska ovana vid att leva friluftsliv bestämmer sig för att ta en veckas ledigt, hyra en båt, ro och campa längst Themsen. Det ska bli en trevlig och välgörande semester för trots sina unga år är de inte befriade från allehanda krämpor. Montmorency har en ohälsosam vana, att läsa böcker om sjukdomar. Efter en sådan läsning inser han hur fantastiskt sjuk han är, men när han går till doktorn får han ett recept på motion, god mat, att gå och lägga sig senast kl elva samt ett förbud mot att läsa medicinsk litteratur.

Han bestämmer sig sådeles för att tillsammans med sina båda vänner George och Harris ge sig av på en veckas trevlig och stärkande semester. Redan på planeringsstadiet möter de vissa problem. Det visar sig snabbt att de vill ta med sig mycket mer än de har plats för. När de sedan lyckats reducera bagaget kommer problemet med att packa ner allt på ett klokt sätt. En process som inte underlättas av att de är tre kockar om soppan. På detta sätt framskrider hela deras semester och skildringen av denna avbryts hela tiden av olika anekdoter.

Det här är en gammal klassiker som jag läste första gången i tonåren. Nu var det lång sedan jag läste den senast och det var trevligt att läsa om den igen. Det är en ganska osammanhängande handling i boken eftersom författaren kommer in på stickspår hela tiden men när man väl vant sig vid det så är det ganska trevligt. Nästan alla berättelser i boken är trevliga och humoristiska utom när de hittar liket av en ung kvinna. Det var en sorglig berättelse i berättelsen.

Jag lånade den här boken som ljudbok från biblioteket. Man kan köpa den som ebok (cdon, adlibris) ljudbok (cdon, adlibris, bokus) eller inbunden (adlibris, bokus, cdon).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar