tisdag 3 november 2015

Stjärnstenen av Jo Salmson

Jo Salmson har tidigare skrivit många ganska lättlästa fantasyböcker för barn. Den här boken riktar sig till lite äldre barn.

Nea bor med sin mamma i Hammar. Hennes pappa var stjärntydare. Han skyddade landet mot faror genom att titta in i stjärnstenen och där se fjärsyner av vad som hände runt om i riket. Genom att de på det sättet kunde se vad som hände långt bort kunde han skydda landet mot faror. Men så dog han i kampen mot häxmästaren och lämnade Nea och hennes mamma kvar. Nu är Nea gammal nog att få gå in till Mäster Fenel i stjärnsalen och prova om hon kan se något i stjärnstenen. Nea har alltid varit rädd för Mäster Fenel och hon är väldigt nervös inför sitt prov eftersom hon verkligen skulle vilja jobba med samma sak som sin pappa.

När provdagen så äntligen kommer går allting fel. Nea kan se saker i stjärnstenen men Mäster Fenel säger att hon ser det förflutna och kallar henne häxunge. Nea är förkrossad, men det är på väg att bli värre än hon någonsin kunnat tro. Mäster Fenel nöjer sig inte med att hindra henne från att bli lärling i stjärnsalen han sprider ut att hon med sitt drakblod (hennes mamma var drakriddare innan hon blev kär i Neas pappa) har väckt demonen i stenen och att det är hennes fel att han inte kunnat se någonting i stenen på länge. Plötsligt är Nea hatad av sina tidigare vänner. Vart hon än går i sin egen stad möter hon hat och fientlighet. Trots att hon vet att det inte är så börjar hon undra. Kan det vara sant att hon är en häxunge och har väckt demonen i stenen? Men så händer det saker som gör att Nea förstår att det är mer som står på spel här, men vad kan hon göra?

Hennes mamma blir tvungen att resa bort på en kort resa innan Nea kommit ur sin chock och kunnat berätta vad som hände i stjärnsalen. Under tiden som hennes mamma är borta kommer hennes okända kusin Jensen förbi. Han blir den som hon förlitar sig på när hennes värld har ställts på ända och alla de hon trodde att hon kunde lita på har vänt henne ryggen, men hur pålitlig är Jensen egentligen?

Jag tyckete om den här boken den utspelar sig i en annan del av samma värld som böckerna om Ram handlade om. Det gör att jag som läser vet vad som har hänt med drakarna, vilket befolkningen i Neas avlägsna del av landet spekulerar om.

Drakarnas öde:
Stjärnstenen
Draksången

Böckerna i serien om drakriddarna:
Tam tiggarpojken
Tams svåra prov
Jakten på Tam
Tam i drakarnas stad
Tam och drakupproret
Tam och nydraken

Böckerna serien om Maro:
Kungen kommer!
Skuggan och draken
Ett hjärta av is
I drottningens namn

Böckerna i serien om häxfolket:
De stulna barnen
Fly Sol, fly
Magiska krafter
Folket som försvann

Man kan köpa den här boken som kartonnage (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar