måndag 9 november 2015

Vem är du Johanna? av Lin Hallberg


Till skillnad från de hästböcker jag tidigare har läst av Lin Hallberg så är den här boken inte skriven för barn utan för tonåringar. Den handlar om Johanna. Tills hon var fem år bodde hon på landet på Island tillsammans med sin mamma, pappa, farmor och farfar. De bodde på en gård på landet och hade många hästar varav ett föl som skulle bli Johannas egna. Men en dag när hon är fem år så känner hennes mamma att nu orkar hon inte mer. Helt utan förvarning tar hon med sig Johanna till Sverige.

Johanna får inte så lätt när hon ska anpassa sig till sin nya tillvaro. Undan för undan tappar hon kontakten med sin pappa och livet på Island. Tyvärr är relationen till mamma inte heller helt lätt på något sätt känns det som att hon sviker pappa om hon älskar mamma... Istället lägger Johanna all sin tid på stallet och hästarna där. Allra mest tid lägger hon på hästen som hon är skötare åt, Kasper.

När Johanna går på högstadiet börjar stallets ägare missköta stallet. Det blir värre och värre och tillslut är det de unga skötartjejerna som driver stallet efter bästa förmåga och försöker sköta om hästarna och få maten att räcka. Tillslut går det inte längre. De har dock stor tur och några av föräldrarna engagerar sig i stallet. Ett tag ser det ut som att allt kommer att bli bra, men så visar det sig att Kaspar är sjuk och måste avlivas. Då rämnar Johannas värld.

Hon hamnar i ett svart håll som hon inte vet hur hon ska ta sig upp ur. Hon slutar att gå till skolan och till stallet. Istället börjar hon hänga med helt andra ungdomar och göra sånt hon aldrig gjort tidigare. Varken hennes mamma eller hennes lärare vet vad de ska ta sig till med henne. Då blir hennes farmor svårt sjuk och för första gången sedan hon var fem år återvänder Johanna till Island.

När hon kommer tillbaka till Island inser hon hur mycket av sitt liv där hon fortfarande minns. Hon kommer tillbaka till en tystlåten pappa som inte vet hur han ska kommunicera med henne, sin svårt sjuka farmor, en farfar som älskar henne och gården där hästarna och människorna arbetar hårt tillsammans. Det blir en ny tillvaro för Johanna och precis det hon behöver för att hitta igen vem hon faktiskt är.

Jag tyckte bättre om första halvan av den här boken än den andra och jag hade gärna velat veta hur det gick för Johanna när hon kom tillbaka till Sverige. Men det var en okey bok.

Andra böcker av Lin Hallberg:
Alla älskar Sigge
Kom igen Sigge
April, april Sigge
Simma lugnt Sigge
Det spökar Sigge
Natten då Sigge föddes
Sam och Sigge och den långa resan
Teddy till Salu
Teddy i huset

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar