måndag 31 augusti 2015

Too Long a Stranger av Janette Oke

När Sarahs man dör blir hon ensam kvar med sin lilla dotter Rebecka. När den första chocken lagt sig börjar hon fundera på hur hon ska lyckas försörja sig själv och Rebecka nu när hennes man är död. Eftersom hon inte kan se någon annan utväg börjar hon köra gods med häst och vagn på sin mans gamla rutt. Det är ett mycket slitsamt yrke och det tvingar henne att vara borta från sin dotter i många timmar varje dag, men hon är fast besluten att ta hand om sin dotter på bästa sätt.

När Rebecka är gammal nog att börja skolan har hon bestämt sig. Rebecka ska få den bästa utbildning hon kan få: hon ska skicka henne till en internatskola. Det är dyrt och Sarah får arbeta hårdare än tidigare och ändå går nästan alla hennes inkomster åt till att betala skolavgifter för Rebecka. Det finns inte ens tillräckligt med pengar kvar för att Rebecka ska kunna komma hem på besök eller att hon ska kunna besöka henne. Åren går och mor och dotter har endast kontakt via brev.

Så kommer den dag då Rebecka är klar med skolan och ska återvända hem. Efter så många år ifrån varandra är klyftan mellan dem djup. Rebecka kommer knappt ihåg sitt gamla hem eller sin mamma och hon blir inte imponerad av det hon ser. Hon är van vid ett helt annat liv än det spartanska hem som möter henne och hon föraktar sin mor som inte klär sig kvinnligt och har ett så hårt och okvinnligt jobb. Hon vill bara bort därifrån och få återvända öster ut till det liv hon känner till och förstår sig på. Kan någonting överbrygga klyftan som uppstått mellan mor och dotter?

Jag blev inte särskilt förtjust i den här boken. Själva grundhistorien var ganska förutsägbar och tråkig. När slutet väl kom och alla trådar skulle knytas ihop gick det alldeles för snabbt och det blev för lite fånigt och otroligt för min smak.

Böcker i serien Women of the West:
1. The Calling of Emily Evans
2. Julia's Last Hope
3. Roses for Mama
4. A Woman Named Damaris
5. They Called Her Mrs. Doc
6. The Measure of a Heart
7. A Bride for Donnigan
8. Heart of the Wilderness
9. Too Long a Stranger
10. The Bluebird and the Sparrow
11. A Gown of Spanish Lace
12. Drums of Change

Böckerna i serien Seasons of the Heart:
Once Upon a Summer
The Winds of Autumn
Winter is Not Forever
Spring's Gentle Promise

Man kan köpa den här boken som ebok (adlibris, bokus, cdon) eller häftad (bokus).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar