måndag 23 december 2013

Det händer när du vilar av Tomas Sjödin

Den här boken handlar om vilan och vikten av att faktiskt ta sig tid att vilar. Ett återupprättande av sabbaten. Varför ska det vara fult att vila? Som Tomas Sjödin säger: "Att vila är inte att släppa ansvaret en stund. Att vila är att ta ansvar för det enda som till sist är värt något, kärlekarna." s.175

Tomas tycker att vi ska åter ta den vilodag i veckan som vi faktiskt behöver. En dag då man stänger av de måsten man har i sitt vardagsliv och bereder plats för annat som gemenskap och vila. Jag gillar den idén även om jag inte vet hur jag skulle kunna genomföra det i mitt eget liv.
"Annorlunda och lustfyllt snarare än tillåtet eller inte tillåtet - då läggs ytterligare ett par pusselbitar på plats, tänker jag. Det viktiga är att det blir en dag som skiljer sig från de andra." s.150

"Här finns ett slags monotoni som många av oss är livrädda för nu för tiden, det ska hända saker hela tiden. Otåligheten är det andliga livets fiende. Det andliga livet kan ibland handla om dramatiska, känslostormande upplevelser, men tagna ur sitt sammanhang är det som att gro ett frö på fönsterbrädan. Det nya livet behöver stillheten i det fördolda, perioderna då de fina rottrådarna får utvecklas, innerligheten, förtröstan, förnöjsamheten. Det som inte bullrar och väsnas, men håller i långa loppet." s.139 Här har Tomas Sjödin en poäng. Det gäller att saker får ta tid. Det är inte de enstaka häftiga gudstjänsterna som formar relationen till Gud. Den måste få växa fram och vara en del av vardagen för att bli något som håller att bygga sitt liv på i alla omständigheter. Goda relationer tar tid att bygga upp både med människor och med Gud.

Några citat till:
"Ofta utpekar men under dessa timmar (vakna vargtimmar mellan kl. tre och fem på natten) sig själv som orsaken till till sitt lidande. Man får vad man förtjänar. Det är tankar man kämpar med, men slitet är direkt fysiskt. Och så kryper de fram, de såriga relationerna - det hon sa, det jag svarade. Den gnagande oron över barnen, över ekonomin, den växande tystnaden i ett parförhållande, eftersläpningen i arbetsuppgifterna på jobbet. Eller sjukdomen som med vårsolen skickade sina första oroande signaler i allt som äntligen var så bra.
   Hur vilar man från sådant? Kan man som rabbinerna föreslår, hoppa över att älta det något dygn i veckan? Jag tror inte att det går att vila från sådant. Det vore som att säga att orsaken till våndan inte finns. De finns, och allt som finns har betydelse. Så konsten är kanske snarare att öva sig i att vila i allt det som är. Öva sig i att luta sig mot andra krafter än de egna. För det är precis där vilan döljer sin djupaste hemlighet: där krafter tar slut väntar andra på att ta vid. s. 157

"Kan vilan bli ett sätt att lära sig leva med sina bekymmer, och till och med försonas med att de finns? "Gör er inga bekymmer", säger Jesus till sina efterföljare. Det är inte samma sak som att man inga bekymmer har. Jag tolkar det som att man inte ska tillverka fler bekymmer än de som redan existerar. "Var dag har nog av sin egen plåga." Bekymren är en del av friktionen i livet, en del i att livet rör på sig. Och ibland har oron ett ärende, den är signalen på att något måste förändras och ska därför tas på allvar.
   Då blir den alldeles avgörande frågan om vilans inneboende och verksamma krafter är starka nog  i mötet med den oro som tycks oss övermäktig? Jag möter många människor som bekräftar att det är så. Sönderförsökta medmänniskor som kommit till den punkt där de inte orkar försöka mer och slutat krama det sista halmstrået. Släppt taget, trott att allt varit över och till sin egen förvåning upptäckt att det vänt där." s. 161

Jag tyckte att den här boken började lite segt, men sedan blev den mycket bättre. Jag tror att Tomas har en poäng i att vi behöver en vilodag i veckan. En dag då vi stänger av annat för att kunna vila och umgås med vänner,  familj och Gud. Vilan blir ett sätt att växa att få perspektiv på tillvaron och kunna komma tillbaka med nya krafter.

Jag tycker verkligen om Tomas Sjödins böcker. Läs dem! Tomas Sjödin har även sommar- och vinterpratat 2013 i P1.

Andra böcker av Tomas Sjödin
När träden avlövas ser man längre från vårt kök
Den enklaste glädjen
Reservkraft
Eftervärme
Ett brustet Halleluja
Jag lutar åt Gud
Det är mycket man inte måste
Den som hittar sin plats tar ingen annans

Man kan köpa den här boken som inbunden (cdon, bokus, adlibris), ebok (bokus, adlibris, cdon) eller ljudbok (adlibris, cdon, bokus)    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar