lördag 21 december 2013

Den magiska julstjärnan av Kristina Reftel

Det är snart jul när Edvin får ett mystiskt paket utan avsändare i brevlådan. I paketet finns det en julstjärna och en lapp där det står
"Denna lilla sak, min kära,
vill om julen någonting lära.
Häng den på ett lämpligt ställe,
vänta sen på rätt tillfälle.
En liten stund av stor magi,
sen ska allt som vanligt bli." (s.11)

När hans mamma ber honom ta hand om julkrubban bestämmer han sig för att stjärnan skulle passa bra där. När han har hängt upp den väntar han otåligt på att någonting ska hända, men det händer ingenting. Besviken bestämmer han sig för att ta ner julstjärnan igen. Då råkar han komma åt den nedersta spetsen. Stjärnan börjar lysa och plötsligt kommer julkrubbans invånare till liv.

De är till en början inte helt nöjda med hur Edvin har tagit hand om dem genom åren eller hur han har ordnat det för dem i stallet så Edvin lämnar överrumplad deras första möte med en att göra lista. Efter det blir det dock goda vänner och Edvin längtar efter den korta stund varje dag som julkrubbans invånare kommer till liv. Han får veta massor om vilka de är och varför de befinner sig där de gör. Men var ifrån kom egentligen den mystiska julstjärnan och hur ska det gå för Edvin när han ska vara herde i skolans eget julspel?

Jag läste den här boken högt för mina elever. Den är ganska lagom lång för att man faktiskt ska hinna igenom den i adventstid. De flesta tyckte att den var bra. Varje kapitel avslutas med en lite cliffhanger så känslan är nästan alltid att man slutar läsa när det är som mest spännande.

Andra julböcker:
Barnböcker:
Den första julen av Anders och Birgitta Johansson
Den magiska julstjärnan av Kristina Reftel
De vackraste julsagorna av Elsa Olenius
Julen i mitten av Gun-Britt Holgersson
Jul i stora skogen av Ulf Stark
Krubban i Krokum av Kerstin Arthur -Nilsson

Böcker för vuxna: 
All I Have to Give av Melody Carlson
Christmas in Harmony av Philip Gulley
The Christmas Scrapbook av Philip Gulley
Visst är det jul igen! av Rickard Fuchs

Man kan köpa den här boken från adlibris eller bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar