torsdag 11 april 2013

Hejda dig, Lotta! av Merri Vik

Det här är bok 14 (av 47) i serien om Lotta. Den här boken har ett lite udda tema, eller temat är kanske inte udda men infallsvinkeln. Tydligen har popmusiken nått även Lottas stad. Hon själv förstår sig inte alls på det, inte hennes systrar heller. Bara hennes bror Knatt tycker om att lyssna på popmusik. Men när bandet Pantrarna kommer till deras stad lyckas Lotta och Giggi ändå få biljetter och de går dit. Giggi som vill bli läkare vill studera massuggestion...

Så går det som det går. Lotta är den 500 : ade besökaren och hon vinner en signerad gitarr som hon sedan måste försvara. Giggi hamnar bredvid en kille som utan att märka det klipper till henne gång på gång. Tillslut bestämmer hon sig för att ge igen. Eftersom hela konserten filmas och sänds på tv blir det många förvånade miner. Rektorn håller till och med en varnande samling där han håller förmaningstal samtidigt som han tittar uppfordrande på Lotta och Giggi.

De lyckas i alla fall förklara sig för sin klassförståndare Lockige Fridolf och han ger dem idén att starta en musikförening på skolan (inte popmusik förstås utan mer åt det klassiska hållet). Det gör de med besked och lyckas övertala halva skolan och hela klassen att gå med. Första konserten blir en succé utom att Lotta gör bort sig lite när det kommer till att dela ut priser.

Lite konstig infallsvinkel på temat musik som sagt. Jag har lite svårt att föreställa mig att högstadieungdomar skulle vara så förtjusta i klassisk musik. Men på den här tiden var musiken inte så tillgänglig och portabel som den är i dag när alla har tillgång till alla världens musik i mobilen.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta! 
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar