lördag 5 januari 2013

Harry Potter och fången från Azkaban av J. K. Rowling

Det här är den tredje boken om Harry Potter. Han har nu hunnit bli tretton år och ska börja sitt tredje år på Hogwarths. Som vanligt har han tillbringat ett eländigt sommarlov i sitt "hem" hos sin moster och hennes familj. De är mugglare (människor utan magisk förmåga) och de hyser ett djup förakt mot trollkarlar. När faster Marge kommer över och gör narr av Harrys pappa är måttet rågat. Harry råkar blåsa upp henne och själv rymmer han hemifrån. Han har turen att bli upplockad av nattbussen. Själva trolldomsministern möter honom och han får tillbringa de sista två veckorna av lovet på ett hotell nära diagongränd. Harry är förvånad och mycket lättad över att han slipper undan utan något som helst straff trots att han utövade magi olagligt när han blåste upp faster Marge.

I trollkarlsvärlden är det en stor nyhet att Sirius Black har rymt från Azkaban. Ingen kan förstå hur det gick till, det har aldrig tidigare hänt att någon lyckats rymma där ifrån. Harry får höra att han ska akta sig extra mycket. Sirius är antagligen ute efter honom. Även om Harry inte får höra varför Sirius skulle vara ute efter just honom blir han varken överdrivet orolig eller särskilt förvånad. Voldemort verkar ju också vara ute efter honom om Sirius är hans tjänare så är det logiskt att han också är ute efter Harry. Överallt ökar man säkerheten och utanför Hogwarths vaktar dementorer. Dementorerna har en olycklig effekt på Harry. Han hör sin mamma skrika och sedan svimmar han.

I år har de återigen en ny lärare i försvar mot svartkonster, profesor Lupin. Profesor Lupin är den bästa lärare de någonsin haft i försvar mot svartkonster dessutom tränar han Harry att försvara sig mot dementorerna efter att de kommit till en quiditch match och fått Harry att svimma återigen.

Hagrid är lärare i skötsel och vård av magiska djur det här året. På kurslitteratur listan har han satt upp "Monsterboken om monster" vilket är en bok som bokstavligt talat bits. På sin första lektion med Harrys årskurs introducerar han dem för hippogriffer. Tyvärr blir Draco Malfoy biten av en av dem och hans pappa drar Hippogriffen och Hagrid inför rätta.

Dessutom skaffar Hermione en katt som husdjur och katten tycks vara ute efter Rons husdjur, råttan Scabbers. När så Scabbers försvinner så ger de alla katten skulden och Ron och Hermione blir så osams att de inte kan prata med varandra. Dessutom får Harry reda på mer om Sirius Black och varför de var oroliga för att han skulle försöka söka upp honom.

Jag tycker att det här är en av de bästa Harry Potter böckerna. Man kan köpa den på engelska från adlibris eller bokus. Den svenska upplagan tycks vara slut för tillfället.

Harry Potter böckerna i ordning: (om du klickar på en bok kommer du till det jag skrivit om den.)
Harry Potter och de vises sten
Harry Potter och hemligheternas kammare
Harry Potter och fången från Azkaban
Harry Potter och den flammande bägaren
Harry Potter och Fenixordern
Harry Potter och halvblodsprinsen
Harry Potter och dödsrelikerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar