måndag 21 januari 2013

Harry Potter och den flammande bägaren av J. K. Rowling

Det här är den fjärde boken om Harry Potter. Han har nu hunnit bli fjorton år och ska börja sitt fjärde år på Hogwarths. Som vanligt har han tillbringat ett eländigt sommarlov i sitt "hem" hos sin moster och hennes familj. De är mugglare (människor utan magisk förmåga) och de hyser ett djup förakt mot trollkarlar. Den här sommaren har de äntligen satt Harrys extremt tjocka kusin Dudley på diet, vilket innebär att hela familjen lever på grapefrukt. Men till sin stora glädje blir Harry bjuden hem till Ron Weasley för att få gå på världskuppen i Quiditch. Det blir en oförglömlig upplevelse särskilt som det lag (Irland) de hejar på vinner. Tyvärr slutar kvällen med att några dödsätare plågar mugglare och att någon stjäl Harrys trollstav för att sedan använda den till att sända upp mörkrets märke. Det är det första tecknet på att mörkret börjar växa sig starkare.

Harry ser fram emot en ny termin på Hogwarths. De har fått en ny lärare i försvar mot svartkonster igen. Monsterögat Mody, Dumbledores vän har tagit sig an uppgiften för det här året för göra Dumbledore en tjänst. Till alla elevers stora förvåning får de veta att det inte kommer att bli någon Quidditch-tävling mellan de olika elevhemmen detta läsår. Harry blir först lite besviken men när de får veta att det istället kommer att bli en magisk trekamp, mellan tre skolorna HogwarthsBeauxbaton och Durmstrang som kommer att äga rum på Hogwarths. Själva tävlingen är dock bara öppen för elever som är 17 år eller äldre eftersom de som är yngre inte har lärt sig tillräckligt mycket för att kunna klara tävlingens utmaningar ännu. Intresserade elever får lägga sitt namn i den flammande bägaren som sedan kommer att välja en elev från varje skola. 

När den stora dagen kommer då de tävlande ska tillkännages får de veta att Cedric Diggory kommer att representera Hogwarths, Fleur Delacour Beaubaxton och Viktor Krum Dumstrang, men så spottar den flammande bägaren ut ett fjärde namn: Harry Potter. Även om alla inser att någon har mixtrat med bägaren så kan dess beslut inte ändras och Harry blir den fjärde kämpen i trekampen. De flesta av de andra eleverna tror att Harry själv på något sätt lyckats lura bägaren och är arga på honom, men det som tar hårdast på Harry är att inte ens Ron tror honom. Det blir en jobbig tid fram till den första deltävlingen. Efter den förstår Ron att Harry talar sanning om att inte ha anmält sig och de blir vänner igen, tyvärr är de två deltävlingar kvar som Harry ska överleva. 

Jag har den här boken i bokhyllan på svenska, men den här gången lyssnade jag på den på engelska. Man kan köpa den från adlibris eller bokus. Den finns på både svenska och engelska.

Harry Potterböckerna i ordning: (om du klickar på en bok kommer du till det jag skrivit om den.)
Harry Potter och de vises sten
Harry Potter och hemligheternas kammare
Harry Potter och fången från Azkaban
Harry Potter och den flammande bägaren
Harry Potter och Fenixordern
Harry Potter och halvblodsprinsen
Harry Potter och dödsrelikerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar