fredag 7 augusti 2020

Konstiga huset av Agatha Christie

I slutet av andra världskriget befinner Charles Hayward i Kairo där han blir kär i Sophia Leonides. De bestämmer sig för att de ska förlova sig när de kan återförenas i England. När Charles återvänt hem läser han en notis i tidningen där det står att Sophias farfar, Aristide Leonides, har dött. På grund av kriget har hela familjen bott hos honom i hans hus som kallas tre gavlar, eller det konstiga huset. Ganska snart står det klart att han har blivit mördad genom en förgiftad insulinspruta. 


Sophia säger till Charles att hon inte kan gifta sig med honom förrän mordet är uppklarat. Charles far jobbar vid Scotland Yard och får ansvaret för fallet, och Charles hjälper till i utredningen. Alla familjemedlemmarna hade tillfälle och motiv, ingen har alibi. 


Familjen som bodde i huset består av Brenda Leonides, Aristides andra fru som är mycket yngre än han var. Laurence Brown som har arbetat som lärare åt Sophias yngre bror och syster Eustace och Josephine som hemundervisats. Enligt ryktena har de en affär med varandra. Familjen hoppas att de är de skyldiga eftersom de inte tillhör ´blodsfamiljen. 

Där bor även:

Edith de Haviland. En kvinna i 70-års åldern som är syster till Aristides första fru och kom för att bo hos honom och hjälpa till med barnen när hennes syster dog. 

Roger som är Aristides äldsta son och hans favorit. Han är även en misslyckad affärsman under vars ledning det företag hans far gav honom har gått från att vara framgångsrikt till konkursmässigt. Han längtar efter ett lugnare liv någon annanstans.  

Rogers fru Clemency är en forskare som inte trivs med den rikedom de lever i. 

Den yngre brodern Philip spenderar all sin lediga tid i biblioteket. 

Hans fru Magda är en skådespelare som aldrig vunnit någon stor framgång och som behandlar hela livet som en stor teaterscen där hon har en roll att spela. 

De har tre barn Sophia, som efter att hennes farfar ändrat i testamentet är den som får ärva allt eftersom han tror att hon är den enda som kan efterträda honom som familjens överhuvud. 

16-åriga Euctace som haft polio som lämnat honom handikappad. 

12-åriga Josephine som älskar detektivromaner och spionerar på alla och skriver upp det hon upptäcker i sin anteckningsbok. Hon skryter med att hon vet vem mördaren är. 


Det här var inte min favorit bland Agatha Christies böcker, men jag tyckte att den var okej och jag kunde faktiskt gissa vem mördaren var. 


Andra böcker av Agatha Christie:

Man kan köpa den här boken från Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar