fredag 14 april 2017

Oss golfare emellan av P.G. Wodhouse


På golfklubben sitter den äldste medlemmen och tar det lugnt. Rätt som det är kommer någon annan medlem i golfklubben förbi och berättar om något eller klagar på något. Detta får den äldste medlemmen att dela med sig av sin visdom om golf och livet i små anekdoter för sina mer eller mindre ovilliga offer. Här får vi bland annat höra om:

Rollo Podmarsh hittar sin stil - Den unge Rollo Podmarshs pappa var död och han var sin mammas enda som och där med ganska bortklemad. Vi 27-års ålder bar han alltid ylle närmast kroppen och gick inte till sängs utan att dricka en kopp varm välling. Han har ett mål i livet, att gå runt banan på under 100 slag. Så träffar han Mary Kent och blir ögonblickligen vansinnigt förälskad. Men Mary bedyrar att hon aldrig kan bli kär i någon som inte utfört ett riktigt hjältedåd. Rollo blir förtvivlad, han har då aldrig kommit i närheten av att utföra några hjältedåd. Så kommer en dag då de ska spela tillsammans och han samtidigt drabbas av förvisningen att han blivit förgiftad.

Höga insatser - Bradbury Fisher och J. Gladstone Bott är konkurrenter i allt. Nu har Bott en klubba som Fisher absolut bara måste ha och Bott vill åt Fishers buttler Blizzard. De bestämmer sig för att spela golf om det. Matchen blir extra spännande genom att Fisher är övertygad om att hans tredje fru (som han är riktigt fäst vid) kommer att lämna honom om han förlorar Blizzard. Det blir en match de inblandade sent ska glömma.

Rodney gör bort sig - Jane Packard och William Bates har en mycket långsam romans på gång kanske kommer William att komma sig för att fria om sisådär fyra fem år. Under tiden spelar de golf med varandra varje dag. Då kommer poeten Rodney Spellvin till trakten och Jane som är en romatisk flicka blir hals över huvudet förälskad. Snart är de förlovade. Rodney har bara ett fel, han spelar inte golf.

Jane går out of bounds - Jane och William är lyckligt gifta, men William är urdålig på att tillfredsställa Janes längtan efter romantik. Så stöter hon på Rodney Spellvin igen och innan han vet ordet av bor William och Jane i stan och umgås med poeter och annat löst folk

Jag hade en period i tonåren när jag läste nästan alla böcker som P. G. Woodhouse fått översatta till svenska trots att jag inte tyckte att de var särskilt bra ens då. Nu bestämde jag mig för att läsa om den här boken trots att jag inte är överförtjust i P. G Woodhouse och inte alls är road av golf. Jag blev positivt överraskad och tyckte att det var småtrevlig läsning. Man kan inte köpa den här boken ny utan får leta på bibliotek och antikvariat om man vill läsa den. På engelska heter den The Heart of a Goof och kan köpas ny som pocket (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus)

Andra böcker av P. G. Woodhouse:
Golfhistorier
Jeeves och feodalandan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar