måndag 17 april 2017

Katitzi och Swing av Katarina Taikon

Det här är den första boken om den romska flickan Katitzi. I 40-talets Sverige var det inte lätt att vara rom. De tvingades hela tiden flytta runt och när de kom till en ny plats var de tvungna att ansöka om tillstånd att slå läger hos polisen. Av någon anledning fick de inte några ransoneringskuponger vilket gjorde att de fick betala mer för maten.

Katitzi är ca åtta år och är hemma med sin familj igen efter att ha bott en tid på barnhem. Hemma hos sin pappa och hans nya fru, hon som de bara kallar tanten, hon som slår Katitzi. Hemma finns även storebror Paul och storasyster Rosa, Rosa som är som en mamma för dem, Lena som är några år äldre än Katitzi och de små småsyskonen. De lever ett nomadliv där de hela tiden flyttar runt med sina vagnar och är beroende av tillstånd från polisen för att få stanna. Barnen har ingen möjlighet att gå i skolan. Även Lena och Katitzi måste bidra till hushållet genom att bege sig till Umeå och bo där en tid och sälja förtennade grytor och kastruller. Det är ett hårt liv och Katitzi undrar ofta över varför det är så olika för dem mot hur det är för andra människor.

Jag läste ett par böcker om Katitzi när jag var i tonåren, inte den här men en av de senare. Då tyckte jag inte särskilt mycket om den. Men den här boken var helt okey.

Böckerna om Katitzi:
Katitzi
Katitzi och Swing
Katitzi i ormgropen
Katitzi rymmer
Katitzi, Rosa och Paul
Katitzi i Stockholm
Katitzi och Lump-Nicke
Katitzi i skolan

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon), ebok (bokus, cdon, adlibris) eller ljudbok (cdon, adlibris, bokus).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar