måndag 11 januari 2016

Broderband 3 Jägarna av John Flanagan

Det här är den tredje delen i broderbandserien av John Flanagan. Efter att Hal och hans besättning mot all förmodan vunnit broderbandstävlingen försvinner Scandias största skatt just den kväll de står på vakt. De är fast beslutna att ta tillbaka den och de har följt efter piraten  Zavac ett bra tag nu. Det såg ut som att de nästan hade honom fast ett tag när han lyckades fly från dem efter en strid. I samma strid blev Ingvar skadad. Ingvar som är den störste och klumpigaste medlemmen i besättningen, men också den ende av dem som på egen hand kan ladda skeppets hemliga vapen "Krossaren",

I början av resan är de oroliga för att Ingvar inte ska klara sig och lättnaden hos hela besättningen när han blir bättre är påtaglig. Nu kan de återigen ägna hela sin energi åt att spåra Zavac. Det visar sig att han har tagit sin båt in i en flod och att förfölja en båt i en flod är en helt annan sak än på öppet hav. Över allt lurar det faror i form av pirater, giriga och korrupta ledare i de olika städer de måste passera och mycket annat. Flera gånger måste de använda all sin list och dessutom ha en hel del tur för att ta sig ur de knipor de hamnar i.

När de till sist kommer i kapp Zavac befinner han sig i en piratstad där alla inbördes uppgörelser är helt förbjudna. Hal lyckas dock med list utmana Zavac på en duell skepp mot skepp må bäste man vinna. Zavacs skepp är tre gånger så stort och har mycket större besättning. Har Hal och de andra Hägrarna någon chans över huvud taget?

Det här var en okey bok. Jag tycker om att det är en hel del humor i John Flanagans fantasy böcker det får dem ett kännas mer riktiga och inte så tunga. Fantasy är annars en lite väl humorbefriad genre. Jag gillar också det goda kamratskapet bland besättningen och respekten för varandras styrkor och svagheter. Dock tyckte jag att den här boken var lite seg.

Serien om Broderband:
De utstötta
Inkräktarna
Jägarna
Slavarna
Skorpionberget

Böckerna i serien Spejarens lärling:
Gorlans ruiner
Det övergivna landet
Krigarkungens sal
Slaget om Skandia
Den hemsökta skogen
Macindaws fästning
Fången i Arrida
Clonmels kungar
Sårad i ödemarken
Kejsaren av Nihon-Ja
De glömda berättelserna
Den nya lärlingen

Spejarens lärling De första åren:
Tornerspelen i Gorlan

Man kan köpa den här boken som kartonnage (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar