lördag 28 mars 2015

Fire by Night av Lynn Austin

Det här är andra delen i serien Refiner's Fire, men böckerna är fristående, även om det delvis är samma personer som finns med i dem, så det går bra att läsa den här utan att ha läst den första boken i serien.

17-åriga Julia Hoffman kommer från en rik familj i Philadelphia. Hon har varit kär i pastor Nathaniel Green sedan han kom till deras församling för ett år sedan, för hans skull har hon engagerat sig i antislaveri rörelsen, intresserat sig för kriget och tagit varje chans hon fått att vara nära honom men han tycks inte lägga märke till henne i alla fall. Så en kväll får hon höra att vad han verkligen tycker om henne. Att hon är ett bortskämt själviskt barn som inte ens kan sätta upp håret själv. Att hon aldrig gjort något för någon annan och inte skulle kunna vara till någon hjälp för honom i hans arbete. Då bestämmer hon sig för att visa honom att han har fel.

Hon går emot sin familj och bestämmer sig för att bli sjuksköterska. När hon efter mycket om och men kommit iväg visar det sig att den sjuksköterskeorganisation med gott rykte som hon sökt sig till inte tar emot ogifta kvinnor. Hon blir dock tipsad om den mindre nogräknade dr McGrath och söker sig dit. Den här gången ljuger hon och säger att hon är gift för att inte bli iväg körd. Det fungerar på sätt och vis. Hon får stanna men dr McGrath är övertygad om att hon kommer återvända hem till sitt privilegierade liv så fort det blir tufft och ger henne därför så obehagliga arbetsuppgifter som möjligt för att knäcka henne. Julia har dock bestämt sig och snart förvandlas hennes längtan efter att bevisa något för Nathaniel och sig själv till en genuin längtan efter att hjälpa de sårade soldater hon möter.

Så händer det som Julia slutat att drömma om. Nathaniel ser henne arbeta som sjuksköterska och blir övertygad om att Julia skulle vara den perfekta frun för honom. Julia är överlycklig, men har samtidigt svårt att föreställa sig att hon ska kunna foga in sig i rollen som undergiven och lydig fru.

Phoebe "Ike" Bigelow förlorade sin mamma i unga år och växte upp ensam med sin pappa och tre äldre bröder som aldrig har behandlat henne som en kvinna. Hon är dessutom stor, lång, manhaftig och alltid har hängt med sina bröder och gjort samma saker som dem. När alla hennes bröder tar värvning i armén och lämnar henne som piga i ett hushåll med många barn, mycket arbete och dålig lön står hon ut ett halv år innan hon återigen tar på sig sina manskläder och smyger iväg en natt och tar värvning i armén som Ike Bigelow.

Ike visar sig vara en bra soldat och ingen misstänker att hon egentligen är kvinna. Hon blir bästa vän med Ted Wilson som tagit värvning samtidigt som hon och tillsammans tar de sig igenom diverse vedermödor som soldater. Men det är inte helt okomplicerat att dölja en så stor del av vem man är för alla i sin omgivning vilket Ike snart blir varse.

Det här var en ganska klassisk kärleksroman på många sätt. Den onödigt komplicerade vägen fram till att rätt personer hittade varandra (som var helt förutsägbar, jag hade gissat helt korrekt på hur det skulle sluta för Julia tidigt i boken). Det som inte var helt vanligt var den feministiska inställning som huvudpersonen ger uttryck för. Hon vägrar ge upp sina ambitioner och sin kallelse för att bara vara sin mans hjälpare och hon kan inte förstå varför hon inte får följa den kallelse som hon upplever att hon har.

Böckerna i den här serien:
Candle in the Darkness
Fire by Night
Light to My Path

Andra böcker av Lynn Austin:
Allting nytt
Wonderland Creek resan till verkligheten

Jag köpte den här boken till min läsplatta. Man kan köpa den som ebok (bokus, cdon) eller pocket (cdon, adlibris, bokus)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar