lördag 28 februari 2015

Candle in the Darkness av Lynn Austin

Caroline Fletcher växer upp i Richmond, Virginia. Hennes familj är rik och har många slavar som Caroline är god vän med. Faktum är att eftersom hennes mamma i långa perioder ligger instängd i sitt rum och inte vill träffa någon är hennes mammy, den svart slaven Tessie som tagit hand om henne sedan hon föddes, mer mamma för henne än hennes riktiga mamma. Vid 12-års ålder är Caroline en blyg flicka som, eftersom hennes mamma inte orkar åka någonstans, är ovan vid fester och sociala sammankomster. Hon går inte ens i skolan utan hennes bästa vän är Tessies son nioåriga Grady och de andra slavarna på gården. Men när hon är 12 år gammal förändras hennes tillvaro. Slavhandlare kommer och hämtar nioåriga Grady. Hennes pappa har sålt honom och sedan kommer förändringarna slag i slag. Hon tvingas börja skolan. Får komma iväg och besöka sina kusiner på ett stort plantage där de har många slavar och när hon är dör hennes mamma. Detta leder till den största förändringen i hennes liv när hennes pappa inte klarar av att stanna på deras gård för alla minnens skull skickas hon i väg till sin moster i Philadelphia.

I Philadelphia möter hon på motståndare till slaveriet. Det är människor som säger det hon alltid har tänkt. Under de båda år hon spenderar i Philadelphia blir hon en hängiven motståndare till slaveriet. När hon är 18 år kommer hennes pappa och hämtar hem henne igen och då är hon fast besluten att berätta vad hon tycker om slaveri för dem hon möter och omvända dem en och en. Det blir dock inte så lätt som hon trott. Hennes far och deras grannar har hela sitt liv sett världen på ett sätt och de kommer inte att ändra åsikter som de haft i hela sina liv bara för att hon propagerar för det. I sina försöka att övertyga andra om att slaveri är fel stöter hon på Charles St. John. De är till en början mycket osams om det mesta, men deras relation växer och snart är de förlovade och ska gifta sig.

Då kommer katastrofen när sydstaterna gör sig fria från nordstaterna. Julias och Charles bröllop skjuts upp på obestämd tid när Charles och de andra männen i Julias ålder tar värvning i armén. Julias pappa ger sig ut på havet för att smuggla gods genom nordstaternas blockad och Julia vet inte om hon någonsin kommer att få se dem igen. Julia slits emellan sin lojalitet med Charles och de andra män hon känner i sydstaternas armé och sin övertygelse om att det de slåss för är fel och att slaveriet är orättfärdigt och måste avskaffas. I slutändan följer hon sin övertygelse trots att det får konsekvenser för henne.

Jag tyckte om den här boken. Den var lättläst och spännande och den gjorde mig nyfiken på det amerikanska inbördeskriget som jag inser att jag inte vetat just någonting om.

Böckerna i den här serien:
Candle in the Darkness
Fire by Night
Light to My Path

Andra böcker av Lynn Austin:
Allting nytt
Wonderland Creek resan till verkligheten

Den här boken finns bara på engelska. Jag läste den på min läsplatta, nedladdad gratis från amazon. Man kan köpa den som häftad (bokus, cdon, adlibris) eller ebok (cdon, bokus).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar