söndag 24 augusti 2014

Allting nytt av Lynn Austin

Det amerikanska inbördeskriget har tagit slut och södern har förlorat. 22-åriga Josephine Weatherly, hennes lillasyster Mary och mamma Eugenia har uthärdat fem år av krig. Tillslut har de även tvingats lämna sitt hem plantaget White Oke. Nu är kriget äntligen över och södern har förlorat. De återvänder till White Oke, men inget är som det varit. Slavarna är nu fria och bara en tidigare slavfamilj finns kvar på plantagen. Josephines pappa och äldsta bror är döda och när den yngre brodern Daniel återvänder är han trött och bitter efter fem års krigande och tänker bara på hämnd.

Josephine är trött på sin mamma och alla andra i hennes omgivning som bara tänker på vad de förlorat och hur bra det var tidigare. De har nästan inga tjänare kvar och ändå vill inte Eugenia tillåta Josephine att jobba. Det går inte för dem att fortsätta på samma sätt som tidigare men ingen tycks vilja inse detta. De grannar som återvänt resonerar likadant. Josephine känner sig instängd av att hennes mamma vill att hon ska uppföra sig som en ung dam i en värld som inte längre existerar. Utan slavar som odlar grödor åt dem har de inget att äta om de inte odlar dem själva och om de inte har slavar som kan städa måste de städa själva om det ska bli städat.

Så möter hon en nordstatare som kommit till deras stad. Han säger att han vill hjälpa dem men ingen tror honom de ser honom som en fiende. Trots att Josephine vet att hon inte borde prata med en fiendesoldat så börjar de prata och till slut blir de vänner. Josephine inser mer och mer att hon tycker som han och att den nya värld som han vill hjälpa dem att skapa är den hon vill ha, men inte kan hon väl bli vän med fienden och hur ska hon få sin familj att inse vilka förändringar som är nödvändiga.

Lizzie har alltid varit slav. När hennes Otis försvann med herrskapet var hon rädd att hon aldrig skulle få se honom mer. Hennes mamma sa alltid att hon inte skulle bli för fäst vid någon, ens sina barn, de skulle bara bli sålda och så skulle hon stå där med ett krossat hjärta. Men Lizzie kan inte hjälpa att hon ändå har fäst sig vid sin man och sina barn. Nu betalar hon priset genom att leva med en ständig fruktan för att de ska bli skilda åt. Så återvänder Otis och de nås av budskapet att de är fria. Lizzie förstår inte riktigt vad det innebär. De bor ju fortfarande kvar på plantagen och är lika fattiga. Men undan för undan vågar hon börja hoppas på en bättre framtid för sina barn. En framtid med skolgång. En framtid där ingen kan tvinga isär dem. Men precis när hon börjat hoppas verkar det som om allt hon hoppats på ska gå upp i rök.

Jag tyckte mycket om den här boken. Josephines kamp kändes trovärdig. Efter fem års krig insåg hon att livet aldrig kunde bli det samma igen och att det inte heller borde bli det. Att alla andra håller fast vid den värld de känt till och trivts med känns också trovärdigt. De värderingar man haft hela sitt liv ändras inte över en natt. Både slavar och slavägare kämpar för att anpassa sig till de nya omständigheterna och det är inte lätt för någon. Min enda invändning är att i slutet gick alla förändringar lite väl fort, men det är också vad som gjorde slutet lyckligt.

Andra böcker av Lynn Austin:
Candle in the Darkness
Fire by Night
Light to My Path
Wonderland Creek resan till verkligheten

Den här boken kan man köpa på svenska (adlibris, bokus, cdon). På engelska heter den All Things New och finns som ebok (bokus, cdon) eller pocket (cdon, adlibris, bokus).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar