fredag 1 augusti 2014

A Change of Heart av Philip Gulley

Den här boken handlar om Sam Gardners femte år som pastor i sin hemstad Harmony. Veckan innan bröllopet som hela stan har väntat på och sett fram emot räddar Sam och Deena livet på Dale Hinshaw.  Det visar sig att Dale har problem med hjärtat.

Deena Morrison ska äntligen gifta sig med Dr Dan Pierce. Det är en händelse som hela staden involverar sig i. De har till och med lagt in en ny matta i kyrkan. När det visar sig att de kommer att ha vigseln bredvid Miriam och Ellis Hodges damm är det till en början några sura miner, men eftersom hela stan är involverade i bröllopet på ett eller annat sätt läger sig de upprörda känslorna ganska snabbt. Sam viger dem. Miss Rudy, stadens 77- åriga bibliotekarie, är Deenas enda tärna till marskalkens stora förtret. Han hade hoppats på att tärnan skulle vara yngre, vacker och intresserad av honom... Bröllopet går bra och allt är romantiskt och underbart tills Dale kollapsar. De tar honom till sjukhuset där han får beskedet att bara en hjärttransplantation kan rädda hans liv.

För fem år sedan gav Ellis och Miriam alla pengar de hade till Ellis alkoholiserade bror Ralph och hans lika alkoholiserade fru Sandy för att de skulle försvinna och lämna sin dotter Amanda hos dem. Sedan dess har de tagit hand om Amanda som verkligen blommat upp. Nu är Amanda 17-år och hennes föräldrar är tillbaka. De har tagit itu med sina liv och är inte längre alkoholister. De har jobb och vill inget hellre än att ställa allt till rätta och återuppta kontakten med Amanda. Undan för undan lyckas de övertyga alla, utom Ellis, om att de verkligen är förändrade. Ellis vägrar tro något gott om sin bror och vill inte ha något med honom att göra. Det leder till splittring i familjen särskilt Amanda får det svårt när hon måste välja mellan sina föräldrar och Ellis. Miriam är vansinnig, men ingenting som någon säger har den minsta effekt på Ellis. Han är bara förvånad över att hans bror lyckats lura alla andra...

Men så kommer "a change of heart". Dale får bokstavligt talat ett nytt hjärta, vilket tyvärr inte förändrar hans hjärta som fortsätter att vara lika lagiskt och dömande som alltid. För Ellis inträffar istället något som leder till att han får upp ögonen för sin brors förändring. Detta leder till att Ellis ber om förlåtelse för hur han behandlat sin bror och de försonas.

I slutet av boken säger Ellis: "Sometimes we make our minds up about people and think we have them all figured out, then they go and do something and it changes our minds toward them. But then other times folks change and we don't believe it, and it causes a lot of hurt. And well, I guess what I want to say is that some people change and we need to be grateful for that and reach out to them while we still can." Sida 243

Jag tyckte att boken var helt okey.

Den här boken kan man köpa som inbunden (bokus, adlibris, cdon) eller ebok (bokus, cdon).

Böckerna om Harmony:
Home to Harmony
Välkommen till Harmony
Signs and Wonders
Christmas in Harmony
Life Goes on
A Change of Heart
The Christmas Scrapbook
Almost Friends

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar