söndag 17 november 2013

De utstötta av John Flanagan

Det här är den första delen i en serie som heter Broderband. John Flanagan har tidigare skrivit en serie som heter Spejarens lärling och den här boken utspelar sig i samma värld men där kom bokens huvudperson från Auralien och här kommer huvudpersonen från Skandia.

Hals pappa dog när han var liten och Hal bor i Hallasholm i Skandia tillsammans med sin mor som var slav från Auralien. Hal har hela sitt liv hånats för att han inte är helskandier och aldrig riktigt räknats med. I de sena tonåren delas alla Skandiska pojkar in i broderband som tränas och tävlar mot varandra i lag. Detta för att de ska bli bra Skandiska krigare och duktiga på att samarbeta eftersom detta är nödvändigt om man ska kunna arbeta tillsammans på ett Skandiskt skepp.

Det här året finns det ovanligt många pojkar som ska inleda sin broderbandträning. Som vanligt samlas alla pojkarna på en äng för att delas in i lag. Det går till så att de mest populära pojkarna nomineras till ledare för varsitt broderband och sedan får de i tur och ordning välja sina lagmedlemmar (som man gjorde på idrottslektioner innan man visste bättre...). Tursgu, som verkligen tycker illa om Hal och gör livet surt för honom så fort han får en möjlighet, och Rolond blir ledare för varsitt broderband och givetvis blir inte Hal vald. Det visar sig att det är sju pojkar som inte blir valda av de två ledarna och eftersom de redan har fulla broderband bestämmer deras träningsledare att de sju pojkarna som inte blivit valda ska bilda ett eget broderband med Hal som ledare.

Ingen tror att de har någon chans eftersom alla de mest populära och erkänt duktiga pojkarna är i de andra broderbanden. Men Hal tänker inte ge upp och även om han inte velat bli ledare för ett broderband så bestämmer han sig för att leda sitt team till seger.

Jag tyckte om den här boken. Det är trevligt att läsa om sammanhållningen mellan pojkarna och hur de lär sig att arbeta som ett team och dra nytta av varandras starka sidor. Dessutom är den spännande.

Man kan köpa den här boken som kartonnage (bokus, adlibris, cdon) eller ebok (cdon, bokus, adlibris).

Serien om Broderband:
De utstötta
Inkräktarna
Jägarna
Slavarna
Skorpionberget

Böckerna i serien Spejarens lärling:
Gorlans ruiner
Det övergivna landet
Krigarkungens sal
Slaget om Skandia
Den hemsökta skogen
Macindaws fästning
Fången i Arrida
Clonmels kungar
Sårad i ödemarken
Kejsaren av Nihon-Ja
De glömda berättelserna
Den nya lärlingen

Spejarens lärling De första åren:
Tornerspelen i Gorlan
Slaget om heden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar