tisdag 19 februari 2013

Harry Potter och Fenixordern av J. K. Rowling

Det här är den femte boken av sju om Harry Potter och en av mina favoriter. Jag tycker bäst om de tre mittenböckerna nummer 3, 4 och 5.

Den här gången lyssnade jag på den här boken som ljudbok på engelska (Harry Potter and the order of the Phoenix), men jag har den även på svenska i min bokhylla.

Harry har nu hunnit fylla 15 år och efter att ha avslutat terminen på Hogwarts med att se Lord Voldemort återvända i full styrka och lyckas överleva tillbringar han ett frustrerat sommarlov hemma hos familjen Dursley i total nyhetsskugga. För varje dag som går ökar Harrys frustration över att inte få veta något om det som pågår i trollkarlsvärlden. En dag blir Harry och hans kusin Dudley attackerade av dementorer mitt på dagen på den lugna villagata där de bor. Harry försvarar sig och Dudley och blir kallad till förhör på trolldomsministeriet. Några dagar senare blir han hämtad till Fenixordens högkvarter, som visar sig vara Sirius barndomshem.

Harry får efter förhör på trolldomsministeriet med mycket liten marginal återvända till Hogwarts. Det här blir dock ett jobbigare läsår än något tidigare. Trolldomsministeriet, som förnekar att Lord Voldemort har återvänt, kommer med nya lagar hela tiden för att kontrollera vad som händer på Hogwarts. De får en ny lärare i försvar mot svartkonster, professor Umbridge. Professor Umbridge är dock i första hand trolldomsministeriets högra hand och spion på Hogwarts och undan för undan skaffar hon sig större befogenheter. Harry som inte kan hålla inne med sina åsikter råkar i trubbel med henne gång på gång. Värst går det när han, Fred och George blir avstängda från att spela Quidditch. Till råga på allt lär hon dem ingenting alls om att faktiskt försvara sig mot svartkonster. Under Hermiones ledning startar de därför en klubb för förvar mot svartkonster där Harry undervisar. De kallar sig för Dumbledors armé. Det blir Harrys enda ljuspunkt under ett allt mer eländig läsår.

Hagrid som varit borta sedan i början av terminen återvänder med massor av konstiga skador som inte tycks gå över. Harry och Hermione får veta varför. Hagrid gömmer sin bror den vilde jätten Graup i skogen.

Vid juletid får Harry se Voldemorts orm attackera Rons pappa, mr Weasley. Det räddar mr Weasleys liv men Dumbledor vill att han lär sig att skärma av sitt sinne så att han inte känner av Lord Voldemort.

Den här boken är lite mörkare än de tidigare böckerna. Mörkret har kommit närmre Harry och inte ens Hogworths är den trygga och lyckliga plats som det alltid har varit för Harry som aldrig haft något riktigt hem. Nästan ingen tror på Harry och Dumbledor när de säger att Voldemort har återvänt och Trolldomsministeriet är mest emot av alla. Genom diverse förordningar lyckas Trolldomsministeriet öka sin makt över Hogwarts. Det som Harry har jobbigast med är dock att det verkar som om Dubledor undviker honom. Jag tycker om den här boken.

Harry Potterböckerna i ordning: (om du klickar på en bok kommer du till det jag skrivit om den.)
Harry Potter och de vises sten
Harry Potter och hemligheternas kammare
Harry Potter och fången från Azkaban
Harry Potter och den flammande bägaren
Harry Potter och Fenixordern
Harry Potter och halvblodsprinsen
Harry Potter och dödsrelikerna

Den här boken kan man köpa på svenska eller engelska från bokus eller adlibris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar