måndag 31 juli 2017

Hur du krossar en drakes hjärta av Cressida Cowell


Det här är den sjunde boken om Hicke Hiskelig Halvulk III. Hicke och hela resten av hans stam "De Håriga Huliganerna" är ute och hjälper Träsk-Patrasket att leta efter sin försvunne tronarvinge Kamikatzi. Tyvärr råkar de välja fel strand att slå läger på och när de blir väckta på natten så står en Ful-Bula med kniven mot halsen på var och en av dem. De har inkräktat på deras land. Och som det inte vore illa nog är det en person i deras stam som har skrivit ett kärleksbrev till Diva O'Fulia dotter till hövding Fule Ful-Bula. Kärlek är något väldigt farligt i den barbariska övärlden och nu kräver Fule Ful-Bula att den som skrivit brevet träder fram. Om han är av kunglig börd ska han få ett omöjligt uppdrag att utföra, om han lyckas kommer han att få gifta sig med Diva annars kommer han att dö under de att han försöker utföra sitt uppdrag. Om brevskrivaren däremot inte är av kunglig börd kommer han att dödas på fläcken. Om brevskrivaren inte träder fram kommer Fule att döda alla Håriga Huliganer.

Under den tystnad som uppstår då de väntar på att brevskrivaren ska träda fram förstår Hicke att hans bästa vän Fiskfot är den som har skrivit brevet. Hicke gör då det enda han kan göra för att rädda sin väns liv. Han säger att det är han som har skrivit brevet. Hans pappa Tryggvold är inte glad åt detta, men övärldens etikettsregler gör gällande att Hicke nu är Divas elfte fästman och om han klarar sitt omöjliga uppdrag kommer han att få gifta sig med Diva. Detta är varken han eller Diva ett dugg intresserade av. Diva är kär i Fästmannen-före-Fästmannen-före-den-förra och deklarerar att hon tänker gifta sig med honom, tyvärr har han inte kommit tillbaka från det omöjliga uppdraget än.

Hickes (och alla de andra friarnas) omöjliga uppdrag är att bege sig till Bärsärkland och samla in honung från bina där. Bärsärkarna är kända i till och med den råa Barbariska övärlden för att vara lite halvgalna och offra människor till ett monster som bor i urskogen. Hit beger sig nu Hicke, Fiskfot och Hickes drake Tandlöse.

Det blir det svåraste och värsta äventyr Hicke varit med om och det ser verkligen ut som ett helt och hållet omöjligt uppdrag. Hicke och Fiskfot får båda veta mer om sig själva och sitt ursprung.

Jag tyckte om den här boken. Den är spännande och helt otrolig precis som de andra böckerna om Hicke. Hicke är en ovanligt trevlig och sympatisk hjälte som tror gott om sina medmänniskor och meddrakar tills han blir överbevisad om motsatsen.

Böckerna om Hicke:
Hur du tränar din drake
Hur du blir pirat
Hur du pratar med drakar
Hur du stjäl en potatis
Hur du blir en riktig hjälte
Hur du (nästan) korsar Atlanten
Hur du krossar en drakes hjärta
Hur du stjäl en drakes svärd
Hur du stjäl en drakjuvel

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller  ljudbok (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar