torsdag 2 februari 2017

Nya hyss av Emil i Lönneberga

Det här är den andra boken om Emil i Lönneberga. Här får vi läsa om:

Lördagen den 28 juli När Emil hävde paltsmet över sin fader och täljde sin hundrade trägubbe.
Det här var verkligen en otursdag för Emil för han menade inte alls att göra några hyss, det bara blev så. Dagen började med att han rycktes upp ur sängen av sin mamma som av till snickarboa med honom innan han ens hunnit få på sig kläderna. För att fånga den råtta som synts i köket har Emil lagt ut en råttfälla och i den har hans pappa råkat fastna med tån. När Emil kommer ut från snickarboa vill han muntra upp sin pappa genom att visa honom smeten till palten de ska få till middag. Tyvärr tappar han den rakt i pappas ansikte och hamnar i snickarboa igen. När kvällen kommer sitter Emil i snickarboa för tredje gången samma dag och nu är han arg. Han har bestämt sig, han tänker aldrig mer lämna snickarboa så slipper han i alla fall det eviga springet fram och tillbaka. Familjen försöker övertala honom om att komma ut men Emil vägrar. Fast kanske ändå att det som Alfred sa lyckas få ut honom. Men då när Emil tänker komma ut är snickarboa låst.

Onsdagen den 31 När Emil skaffade sig häst och skrämde vettet ut fru Petrell och hela Vimmerby
Emil och resten av familjen ska åka till Vimmerby för att gå på marknad. Marknadsdagarna är hektiska dagar och så även denna marknadsdag. Emil tycker att hans pappa ska köpa en ny häst och han hittar den finaste unghäst men innan han hittat sin pappa har hästen hunnit bli köpt av en annan person. Emil är jättebesviken så besviken att hans pappa köper lite polkagrisar åt honom. Emil hinner även lära känna borgmästarens Gottfrid. Skrämma slag på fru Petrell som bjudit dem på lunch och helt otroligt nog sko den häst han sett ut i början av dagen och där med bli ägare till den. Emil kan knappt tro sin lycka. Innan han åker hem hinner han och Gottfrid med lite fyrverkeri också.

Måndagen den 26 december När Emil gjorde stora tabberaset i Katthult och fångade Kommandoran i varggropen
Det var inte roligt i fattighusen på den här tiden och i fattighuset i Katthult bestämde den elaka Kommandoran. När Emil får höra från ett par av fattighjonen att de inte fått någonting av den julkorg som hans mamma skickat dit blir han arg. Han bestämmer sig genast för att ta vartenda fattighjon till Katthult på julkalas och så blir det. Även om fattighjonen inte tycker att detta är ett hyss så har hans pappa, som vet att imorgon kommer gäster som skulle ha ätit just den maten, en annan åsikt.

Jag tycker om böckerna om Emil. Det finns absolut inget elakt i Emil, snarare tvärt om, där emot tänker han inte efter före och saker händer runt honom som han inte hade tänkt sig.

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, adlibris, cdon).

Andra böcker som jag har recenserat av Astrid Lindgren:
Emil i Lönneberga
Än lever Emil i Lönneberga
Alla vi barn i Bullerbyn
Mio min Mio
Mästerdetektiven Blomkvist
Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt
Kalle Blomkvist och Rasmus
Vi på Saltkråkan
Krigsdagböcker 1939 - 1945

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar