onsdag 15 juli 2015

Once Upon a Summer av Janette Oke


Josh är tolv år gammal och ganska nöjd med sin tillvaro. Han bor på en bondgård tillsammans med sin farfar, farbror Charlie och sin 17-åriga faster Lou. Han har bott med sin farfar sedan hans föräldrar dog när han var bebis. Det är en ovanlig familj, men Josh har det bra.

Så en dag får de veta att Josh farfarsmor har dött. Eftersom hans farfarsfar bara har två barn, farfar och farbror Charlie, är han mycket ensam. Farfar och farbror Charlie bestämmer sig därför för att fråga honom om han vill komma och bo med dem. Det enda som oroar dem är hur det ska gå för 17-åriga Lou om hon får ännu en person i hushållet att laga mat och tvätta till. De inser plötsligt att hon faktiskt både är mycket söt och snart giftasvuxen. Nu gäller det att förekomma snarare än förekommas. Lou ska ha den bästa man de kan hitta. De gör en lista över de möjliga kandidaterna i området och bestämmer sig för att ta en i taget och försöka fösa ihop med Lou. Josh tjuvlyssnar på det här samtalet. Han är mycket nöjd med hur hans liv ser ut just nu och vill på tolv-åringars vis absolut inte ha några förändringar. En gammal farfarsfar som kommer att tvinga hans älskade faster Lou att gifta sig och flytta är han inte alls intresserad av och han bestämmer sig för att göra sitt bästa för att hindra de tilltänkta friarna.

Trots att Josh hoppats att det skulle gå att förhindra så dyker hans gammelfarfar upp en dag, men det blir inte alls som Josh befarat. Gammelfarfar, Gramps, och han blir genast goda vänner. Gramps passar så bra in i deras lilla familj att Josh snart undrar hur de någonsin klarat sig utan honom. Det är också Gramps som ger honom hans första otroligt hett efterlängtade hund. När den hunden dör efter bara en dag i en olycka är Josh otröstlig. Men Gramps och Lou tröstar honom och när han inte är fullt så ledsen längre får han en ny hund, Pixi.

När de är klara med skörden sätter farfar och farbror Charlie igång med sin plan som går ut på att de ska försöka ha lite kontroll över vem Lou faller för. Josh är fortfarande inte ett dugg intresserad av att bli av med Lou och han gör sitt absolut bästa för att förhindra att Lou ska falla för någon av de killar som hon blir ihop föst med. Han finner att han har en oväntad allierad i Gramps också hjälper det att Lou inte är ett dugg intresserad av just de killarna. Hon överraskar dem alla genom att välja en otippad person och det är till en början inte helt lätt för farfar eller Josh att acceptera hennes val. Men i slutändan är de beredda att erkänna att hon valde bra.

Jag tycker mycket om den här boken.

Jag har den här boken i min bokhylla på norska, Det var en sommer, men den här gången läste jag den på min läsplatta på engelska. Någon gång när Amazon gav bort den här boken gratis passade jag på att ladda ned den. Jag tror inte att den finns översatt till svenska. Om du vill köpa den här boken på engelska så finns den som pocket (bokus, cdon, adlibris) eller ebok (cdon, adlibris, bokus).

Böckerna i den här serien:
Once Upon a Summer
The Winds of Autumn
Winter is Not Forever
Spring's Gentle Promise

Böcker i serien Women of the West:
1. The Calling of Emily Evans
2. Julia's Last Hope
3. Roses for Mama
4. A Woman Named Damaris
5. They Called Her Mrs. Doc
6. The Measure of a Heart
7. A Bride for Donnigan
8. Heart of the Wilderness
9. Too Long a Stranger
10. The Bluebird and the Sparrow
11. A Gown of Spanish Lace
12. Drums of Change

1 kommentar:

  1. Hei
    Ønsker du å selge boken: "Det var en sommer" på norsk.
    Mvh
    annebrit.nilsen@gmail.com

    SvaraRadera