torsdag 23 maj 2013

Välkommen till Harmony av Philip Gulley

Det här är den enda boken om kväkarförsamlingen i den lilla staden Harmony som finns utgiven på svenska. Den engelska titeln är "Just Shy of Harmony" och den är egentligen bok nr två (av 8) i serien om Harmony. Första delen heter "Home to Harmony" och den finns av någon anledning inte översatt till svenska. Man tycks kunna köpa den på svenska från Gospel center i Stockholm. Om man vill köpa den på engelska finns den på bokus och adlibris.

Sam Gardner är pastor i Vännernas församling i Harmony. Det är inte en dans rosor att vara pastor i någon församling och Sam har börjat känna sig deprimerad. Han vet inte längre om han tror på gud. Efter att han mått dåligt ett tag pratar han med de äldste i församlingen som lovar att avlasta Sam genom att ta över predikandet på söndagarna tills Sam mår bättre. Sam som har jobbat minst tio timmar om dagen med knappt en dag ledigt i veckan för en värdelös lön upptäcker att hans tro på gud ökar snabbt när han inte tillbringar så mycket tid i kyrkan. Den upptäckten gör honom till en början inte gladare, men han börjar undan för undan skala bort vissa arbetsuppgifter vilket ger honom mer tid för det han faktiskt känner sig kallad att göra.

För ett år sedan försvann Wayne Flemmings fru Sally och lämnade honom med tre barn som nu är 7, 6 och 5 år gamla. Han har inte hört av henne på hela den här tiden och ett år senare tar han mod till sig och bjuder ut Deena Morrison som driver cafét Legal Grounds. Eftersom han inte har några pengar föreslår han att de ska gå till kyrkan tillsammans och till hans stora förvåning säger hon ja. Deena tycker om honom och hans tre barn och de och Wayne tycker om henne. Snart känner Wayne att livet är värt leva igen och han börjar drömma om en framtid tillsammans med Deena. Då ringer hans fru och säger att hon saknar honom och barnen och vill komma tillbaka.

Asa och Jessi Peacock har haft ett tufft år. Allt som kan gå fel tycks ha gått fel. Skörden slog fel, djuren har dött, traktorn gick sönder och banken hotar att mäta ut deras hus om de inte betalar på lånet. Då brinner ladan ner. På kylskåpet hänger en vinstlott på en miljon dollar som Jessi inte vill lösa in eftersom spel om pengar är mot hennes principer.

Dale Hinshaw har fått en idé (igen...). Han har lånat några hönor som han har i sin källare. De matar han med små lappar som det står bibelord på för att de sedan ska lägga bibelägg. Han försöker inspirera resten av församlingen att engagera sig i hans projekt, men det är ingen som är intresserad.

Boken avslutas med ett mirakel som till en början gör Sam nästan mer arg än glad, trots att han hoppats lika mycket som någon annan att det skulle ske. Problemet är att Gud använt "fel" person. Det är tur att han har Miriam Hodge där som kan ge honom lite perspektiv på saker och ting.
Mirjam ""För mindre än ett halvår sedan satt du vid just det här bordet och berättade för äldsterådet att du var så deprimerad för att det verkade som om Gud aldrig gjorde någonting. Nu ser det ut som om han har gjort någonting och då är du arg för det."
(Sam) "så är det inte"
"Ursäkta mig om jag är påflugen, men jag tror att det är just precis så. Och det som gör dig mest upprörd är att Gud kanske har använt en person som du tycker illa om. "
Sam sa ingenting.
"Jag tänker inte tjata om det" sa Miriam. "Men om Gud nu valde att hela ...... genom den här TV-pastorn, ska vi inte vara tacksamma då? Skulle du ha varit gladare om han inte hade helat henne alls?"
"Naturligtvis inte."
"Men då tycker jag att vi ska vara tacksamma, Sam. Det verkar som om vi kanske har fått ett helandeunder på halsen." Hon log.
Sam log tillbaka. "Jag tycker fortfarande att han är en tönt."
"Jag också. Men uppenbarligen använder Gud töntar också."
De skrattade." (s.223)

Jag tycker om den här boken. Det är trevlig läsning.

Böckerna om Harmony:
Home to Harmony
Välkommen till Harmony
Signs and Wonders
Christmas in Harmony
Life Goes on
A Change of Heart
The Christmas Scrapbook
A Place Called Hope
Almost Friends
A Lesson in Hope

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar