söndag 10 mars 2013

Harry Potter och halvblodsprinsen av J. K. Rowling

Det här är den sjätte boken om Harry Potter och han har nu hunnit bli 16 år och ska snart börja sitt sjätte och näst sista år på Hogwarths. Trolldomsministeriet har äntligen tvingats erkänna att Lord Voldemort är tillbaka och deras inflytande över Hogwarths har minskat betydligt.

Harry har spenderat ännu en sommar hemma hos sin faster, farbror och kusin. Den här gången är det Dumbledor som kommer och hämtar honom därifrån. Harry får följa med hem till Snigelhorn i ett försök att övertala honom att bli lärare på Hogwarts under det kommande läsåret. Tack vare Harry bestämmer han sig för att bli det. Harry märker att det har hänt något hemskt med Dumbledors ena hand och Dumbledor lovar honom privatlektioner under det kommande läsåret och lämnar honom sedan i kråkboet hos familjen Weasley.

När skolåret kommer igång visar det sig att Professor Snigelhorn inte är deras lärare i försvar mot svartkonster, som Harry trott, utan deras lärare i trolldryckslära. Professor Snape har äntligen fått det jobb som lärare i försvar mot svartkonster som han så hett har eftertraktat. Harry blir helt plötsligt stjärnelev i trolldryckskonst när han får låna en bok som tidigare tillhört någon som kallar sig halvblodsprinsen och som genom sina tips i marginalerna av boken hjälper Harry.

Efter förra årets kamp mot trolldomsministeriet blir det här ett mycket lugnare år på Hogwarts. Harry har blivit kapten för Gryfindors Qudditchlag och hormonerna har slagit till på allvar i klassen. Folk blir ihop och gör slut. Hånglar, bråkar, blir avundsjuka och försöker ge varandra kärleksdrycker.

Allt är dock inte frid och fröjd. Det sker några hemska saker och Harry är övertygad om att Mallfoy ligger bakom dem även och han inte kan få någon att tro honom. Lektionerna med Dumbledor visar sig vara en djupdykning in i Lord Vodemorts historia, genom vilken de hoppas finna ett sätt att besegra honom.

Den här boken är tramsigare än de tidigare. Den innehåller mycket hånglande och kärleksdrycker och jag tycker att den bitvis är lite seg även om de sista 100 sidorna är spännande. Den här och den andra boken är de Harry Potter böcker som jag tycker minst om.

Harry Potterböckerna i ordning: (om du klickar på en bok kommer du till det jag skrivit om den.)
Harry Potter och de vises sten
Harry Potter och hemligheternas kammare
Harry Potter och fången från Azkaban
Harry Potter och den flammande bägaren
Harry Potter och Fenixordern
Harry Potter och halvblodsprinsen
Harry Potter och dödsrelikerna

Den här boken kan man köpa på svenska eller engelska från bokus eller adlibris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar