onsdag 31 januari 2018

Sally och Sigge av Lin Hallberg

Det här är den femtonde boken om hästtjejen Elina och hennes älsklingshäst Sigge. Elina är stortjej i stallet nu och lyckan är total när hon får bli skötare på sin älsklingshäst Sigge. Nu är det Elina som är stortjej och hjälper Saga, hennes lillasysters kompis, när hon ska rida på Sigge.

Det stora molnet på Elinas himmel just nu är att hon inte får rida Sigge på ridlektionerna. Deras lärare Ingela säger att man måste rida olika hästar för att blir riktigt bra på att rida. Elina håller med men varför måste hon få rida just Nanou. Nanou är svår att sköta och hon nafsar efter Elina flera gånger. När Elina berättar det för Ingela blir Ingela fundersam och Mattis som är skötare på Nanou blir arg. Mattis är orolig för att Ingela ska sälja Nanou om hon bits.

Men så biter Nanou Mattis också. Den här gången är det inte bara ett litet nafs utan ett rejält bitmärke som gör att Mattis måste åka till sjukhuset. Mattis vill verkligen inte berätta om det för Ingela men hon måste. Ingela tänker och sedan bestämmer hon att Nanou ska få vila från ridskolan i ett år och bara vara häst ute i hagen med de andra stona. Mattis är ledsen, men lite spännande är det också för Ingela säger att de ska hämta en ny häst. En syster till Sigge och Sam som heter Sally,

Det är inte så lätt att plötsligt vara stortjej och skötare. Det är mycket ansvar och tjejerna är väldigt på varandra. Det ska vara rättvist och de blir så avundsjuka så fort någon får beröm eller om det ser ut som att någon får den minsta särbehandling. I perioder blir det så tjafsigt att till och med Elina som lever för stallet tycker att det känns jobbigt att åka dit. Tur då att de har Ingela som kan hjälpa dem.

Okey bok. Kul att Elina växer i böckerna. Det är bra att Elina inte är någon liten ängel som alltid gör rätt, men jag tycker inte att det är särskilt kul att läsa om tjafset mellan skötartjejerna.

Böckerna om Sigge:
Alla älskar Sigge
Torsdagar med Sigge
Kom igen Sigge
April, april Sigge
Ridläger med Sigge
Simma lugnt Sigge
Äventyr med Sigge
Det spökar Sigge
Hoppa högt Sigge
Äntligen Sigge
För alltid Sigge
Sommaren med Sigge
Du och jag, Sigge
Klart för start Sigge
Sally och Sigge
Full galopp Sigge

Lättlästa böcker om Sam och Sigge:
Sam och Sigge
Natten då Sigge föddes
Sam och Sigge och riddarbröderna
Sam och Sigge och den långa resan
Sam och Sigge och den första julen

Andra böcker av Lin Hallberg:
Vem är du Johanna?
Teddy till Salu
Teddy i huset
Teddy och hans vänner
Teddy i trubbel
Teddy börjar skolan
Teddy på rymmen
Teddy en sommardag
Teddy på ridläger
Teddy och hopptävlingen
Teddy en liten hjälte

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) och ebok (bokusadlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar