måndag 21 augusti 2017

Hur du stjäl en drakes svärd av Cressida Cowell

Det här är den åttonde boken om Hicke och du bör absolut läsa de här böckerna i rätt ordning. Jag har sällan läst en bok som så många gånger refererar till tidigare böcker i serien. Berättelsen slutar inte heller i den här boken. Faktum är att den slutar med en riktigt cliffhanger. Man måste alltså läsa nästa bok för att få veta hur det går.

Det har gått över ett år sedan vi senast träffade Hicke som nu har vuxit på sig rejält och snart är 14 år gammal. I förra boken Hur du krossar en drakes hjärta lovade draken som Hicke befriade från Bärsärkerna att han skulle komma tillbaka med en armé efter ett år och krossa alla människor eftersom hans erfarenheter gjort honom övertygad om att människor och drakar inte kan leva tillsammans. Men nu har det gått över ett år och ingenting har hänt. Hicke börjar slappna av kanske har draken ändrat sig när allt kom omkring och han är fri. Dessutom har Hicke annat att tänka på. Det är dags för det sista mandomsprovet varefter han och de andra unga huliganerna kommer att tas upp som fullvärdiga medlemmar i stammen.

Ingenting går dock som de tänkt sig. Redan under sin klättring upp (De som ska göra sitt mandomsprov klättrar den svåra vägen. De andra tar den lätta vägen upp och möter dem på toppen.) stöter de på drakar som helt klart är ute efter att döda dem. Tack vare Hicke klarar de dock livhanken, även om Snorslödder vars liv Hicke just räddat inte är ett dugg tacksam för det. När de väl kommer upp finner de att borgen är helt övergiven. Vad kan ha hänt? Det ena leder till det andra och Hicke ställs återigen inför sin ärkefiende Alvins mamma och innan de vet ordet av ska en ny kung väljas och Hicke tänker se till att det inte blir fel person.

Det här är en av mina favoriter i serien. Det börjar bli allvar och insatserna är mycket höga. Nu är det inte lägre bara liv eller död för Hicke och hans vänner utan för hela mänskligheten. Hicke är en väldigt sympatisk hjälte även om det inte går riktigt som han skulle önska i det här äventyret. Det är lite tråkigt att den här boken liksom slutar mitt i äventyret med en riktig cliffhanger. Man måste läsa nästa del också om man ska få veta hur det går för Hicke.

Böckerna om Hicke:
Hur du tränar din drake
Hur du blir pirat
Hur du pratar med drakar
Hur du stjäl en potatis
Hur du blir en riktig hjälte
Hur du (nästan) korsar Atlanten
Hur du krossar en drakes hjärta
Hur du stjäl en drakes svärd
Hur du stjäl en drakjuvel

Jag lyssnade på den här boken på engelska (adlibris, bokus, cdon). Då heter den How to Steal a Dragon's Sword (och finns faktiskt som ebok). Jag tycker dock mer om den svenska inläsningen än den engelska, men det är alltid nyttigt att öva sin engelska hörförståelse. Man kan köpa den här boken på svenska som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ljudbok (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar