fredag 16 december 2016

Poppy Pym och Faraos förbannelse av Laura Wood

Jag blev sugen på att läsa den här boken eftersom den har vunnit priset årets bästa barnbok. Jag lånade den alltså på biblioteket.

Poppy Pym har vuxit upp på Madame Pyms fenomenala kringresande cirkus sedan trollkarlen drog upp henne ur sin hatt med en lapp på sig där någon bad upphittaren att ta hand om henne. Hon adopterades av Madame Pym och hela cirkusen som gav henne namnet Poppy Tomatina Pym eftersom hon var så röd. När den här berättelsen börjar, berättad av Poppy själv, så har madame Pym bestämt att eftersom Poppy är nästan 12 år gammal är det dags att hon börjar i en riktig skola och får vänner i sin egen ålder. Poppy tycker att det är helt onödigt. Hon vill inte alls lämna cirkusen och hon är säker på att hon aldrig kommer att trivasnågon annanstans.

Så kommer då Poppy till Saint Smithens internatskola och till sin förvåning trivs hon riktigt bra när den första osäkerheten har lagt sig och hon har vant sig vid det nya. Ska hon verkligen äta flingor med mjölk, te och ägg till frukost? Hennes cirkusfamilj ser även till att alla andra elever vet vem hon är när de skickar ett mycket speciellt paket till henne. Men snabbt blir hon vän med Ingrid som bor i samma rum som hon och Kip en kort pojke vars högsta önskan är att växa. Poppy tycker om de flesta lärarna och lektionerna även om hon fortfarande saknar sin cirkusfamilj. Poppy, Ingrid och Kip blir bästa vänner och gör det mesta ihop.

En gammal elev har dött och i sitt testamente bestämt att hans samling av Egyptiska skatter ska visas upp på skolan innan de hamnar på ett museum. Men ett av föremålen sägs vara under en förbanelse som redan har drabbat hela familjen som ägde den. Inte långt efter att samlingen kommit till skolan börjar underliga saker hända. Har Faraos förbannelse drabbat även Saint Smithens?

Poppy är säker på att det inte är så och när rubinen försvinner är hon fast besluten att ta reda på vem som stulit den.

Jag tyckte att den här boken var helt okey även om jag inte blev överförtjust. Kul eftersom jag kunde gissa vem tjuven var långt innan det avslöjades.

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar