fredag 28 februari 2014

Tam tiggarpojken av Jo Salmson

Det här är den första delen i Jo Salmsons serie om drakriddarna. Tams föräldrar dog i pesten för många år sedan. I några år fick han bo med en tiggarkvinna och hjälpa henne att tigga. Sedan hon dog för mindre än ett år sedan har han haft turen att få hjälpa en bagare i hans bageri, men hans framtid ser minst sagt osäker ut.

Varje morgon tittar Tam på när drakarna och drakriddarna flyger ut från staden. Helst av allt skulle han vilja bli en drakriddare. Han älskar drakarna och drömmer om att få flyga med en av dem. Han vet dock att det är en omöjlig dröm. Drakriddarna väljs alltid ut från de mest framstående familjerna och en tiggare som Tam skulle aldrig få komma i närheten av en drake. Dessutom har Tam mer överhängande problem att oroa sig för. Han mår inte bra utan har börjat höra röster och han har dessutom ont i huvudet. Efter att han sett en grannkvinna som började höra röster och sedan blev galen gör det honom minst sagt rädd. Dessutom är hans situation desperat. Så desperat att han bestämmer sig för att stjäla. Tyvärr går det inte som han har tänkt och han blir bara sjukare och sjukare.

Den här boken är illustrerad med fina bilder i mangastil. Den är lättläst och en favorit bland mina lågstadieelever. För en vuxen är det snabb och trevlig läsning.

Jag lånade den här boken på biblioteket man kan även köpa den som ebok (adlibris, bokus, cdon) eller inbunden (cdon, bokus).

Böckerna i serien om drakriddarna:
Tam tiggarpojken
Tams svåra prov
Jakten på Tam
Tam i drakarnas stad
Tam och drakupproret
Tam och nydraken

Böckerna i serien drakarnas öde:
Stjärnstenen
Draksången

Böckerna serien om Maro:
Kungen kommer!
Skuggan och draken
Ett hjärta av is
I drottningens namn

Böckerna i serien om häxfolket (också av Jo Salmson):
De stulna barnen
Fly Sol, fly
Magiska krafter
Folket som försvann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar