tisdag 27 november 2012

The Theatrical Tapes of Leonard Thynn av Adrian Plass

Den här boken köpte jag för många år sedan. Den finns inte på svenska av någon anledning som jag inte riktigt förstår. Inte så att den är jättebra, men den är inte sämre än Andromedas brev som finns översatt till svenska. Jag tror inte att den går att köpa ny längre utan man får nog leta efter ett begagnat exemplar om man är intresserad av att läsa den.

Adrian Plass församling har bestämt sig för att delta i en kristen dramafestival som också är en tävling där det bästa bidraget vinner. Det formas alltså en dramagrupp bestående av Adrian, Anne och Gerald Plass, Leonard Thynn och hans döva mamma, Mr och Mrs Flushpoool, Edvin, William, Elsie, Percy Brain, Norma Twill, Charles och Richard, Vernon Rawlings och Gloria Marsh. Adrian blir ombedd att vara ordförande också börjar deras regelbundna sammankomster. Den första uppgiften är att hitta ett bra manus. De går igenom hopplöst dåliga förslag som de olika gruppmedlemmarna kommer med och försöker att säga nej utan att såra någons ömtåliga känslor. När det, efter att de gått igenom alla dessa förslag, visar sig att Leonard fått med sig ett manus som Frank Braddock (författare) skrivit som är exakt rätt längd, rimmar och handlar om Daniel i lejongropen blir Adrian minst sagt irriterad.

De fördelar rollerna och börjar träna under vissa missöden, missförstånd och oenigheter. Det för dem också närmare varandra och hjälper dem att upptäcka nya sidor hos sig själva och varandra. Så är det då dags för den stora dagen. Adrian är så nervös att han blir tvungen att lämna över sitt jobb bakom scenen till Edvin och full av förväntan sätta sig med resten av publiken. Det blir ett totalt oförglömligt uppträdande trots att nästan allt som kan gå fel faktiskt går fel.

Det här är inte min favorit bland Adrian Plass böcker, men den är bättre än Andromedas brev. Slutet är riktigt roligt.

Det här är en fristående fortsättning på Adrian Plass he(m)liga dagbok och Andromedas brev. Den och Andromedas brev tycks finnas i någon form av nyutgåva med namnet "The Sacred Diaries - Encounters with Leonard Thynn and Andromeda Veal" på bokus.

Böckerna i den här serien:
Adrian Plass he(m)liga dagbok
Andromedas brev
The Teatrical Tapes of Leonard Thynn
Adrian Plass ännu he(m)ligare dagbok
Adrian Plass he(m)liga turnédagbok
Adrian Plass and the Church Weekend 

Andra böcker av Adrian Plass:
En utomjording i S:t Wilfred

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar