onsdag 7 november 2012

Europas stålbad av Björn Elmbrant

Den här bokens hela titel är "Europas stålbad : krisen som slukar välfärden och skakar euron". Det är en ganska kort bok som handlar om precis det som titeln säger krisen som Euron befinner sig i. Den här boken gavs ut i Januari 2012 och det är intressant att läsa om hur euron har råkat så illa ut och de misslyckade försöken att lösa problemen. I september i år gav Elmbrant ut "Det skulle bli så bra : euron och hotet mot demokratin". Den skulle jag vilja läsa för det känns som en lite längre utvikning av samma tema som i den här boken och dessutom är den mer aktuell. 

Den här boken tar upp problemen med euron och att skattebetalarna tvingas bära bankernas skulder som oftast uppkommit genom ett alltför vidlyftigt spekulerade. Kapitlet om Irland var särskilt intressant att läsa för det verkar som om Irland hade ordning på sina stadsfinanser tills de, efter dåliga råd och påtryckningar, gick in och garanterade alla bankernas lån. Inte bara insättnings garantin utan ALLA. Detta vara början till finanskrisen på Irland. Island valde en annan väg och lät bankerna gå under och de är nu på väg att resa sig upp igen. 

Ett annat problem som den här boken belyser är hur demokratin blir åsidosatt när allt större beslut fattas av allt färre personer. Vilket inflytande har egentligen EU medborgarna på beslutsfattarna? Kan vi ens influera de STORA beslut som fattas och som kommer att påverka oss en lång tid framöver? Det är ett problem när de skuldsatta länderna inte känner att de kan påverka besluten som rör dem. 

Jag lånade den här boken till min läsplatta från Järfälla bibliotek. Men man kan även köpa den som ebok från bokus eller adlibris. Om man vill ha den inbunden finns den också på adlibris och bokus. Jag rekommendera Vad är pengar? av Andreas Cervenka om man vill läsa mer om det här ämnet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar