lördag 10 november 2012

The Horizontal Epistels of Andromeda Veal av Adrian Plass

Det här är fortsättningen på Adrian Plass he(m)liga dagbok men in den här boken är det inte Adrian som är huvudperson utan Andromeda Veal. Andromeda var på ett kort besök hos familjen Plass när hon var sju år gammal och influerad av sin mamma hade hon starkt feministiska och kommunistiska åsikter, som hon uttryckte Tydligt och Ofta. Nu skriver hon till Anne för att hon har ramlat och brutit lårbenet och ligger i sträck på sjukhuset. Hennes mamma är bortrest för att demonstrera mot något, och hennes pappa lämnade dem strax innan Andromeda skadade sig eftersom han tröttnat på Andromedas mammas vän Wanda, och Andromeda vet inte var han är. För att muntra upp Andromeda och för att hon inte ska känna sig så ensam så börjar familjen Plass och deras vänner skriva till och besöka Andromeda. Den här boken består av dessa brev.

Jag har den här boken både på svenska (på svenska heter den Andromedas brev) och engelska, men den här gången läste jag den på engelska. Den här boken är skriven 1988 och det märks. Andromeda skriver bl a till kända personer som Margaret Thatcher, Gorbatjov och Cliff Richard. Andromedas brev ser ut som i exemplet här bredvid och de är inte helt lättlästa. När hon skriver och svarar på brev hon har fått så känns det som om det är värt besväret att läsa dem, men breven till kända personer är inte det. Hoppa över dem! Den här boken har sina poänger. Jag tycker att det är roligt att läsa utdrag de från Adrians dagbok som Andromeda ibland får och Fader Johns brev innehåller mycket livsvisdom. Det är lite intressant att få veta lite mer om personerna i familjen Plass närhet genom att de själva får komma till tals, men på det stora hela är jag inte så förtjust i den här boken. Den innehåller en hel del tidsbundna och lokala skämt  som jag inte förstår och jag tycker att det är irriterande att läsa Andromedas brev p g a barnskriften och barnstavningen ("rullar irriterat med ögonen"). Det vore intressant att jämföra det engelska originalet med den svenska översättningen för det här måste ha varit en svår bok att översätta. Om jag orkar jämföra dem någon gång så återkommer jag. Den här boken fortsättes av The Theatrical Tapes of Leonard Thynn.

Den här boken verkar inte vara så lätt att få tag på varken på svenska eller engelska, men Gospel Center i Stockholm ser ut att ha den. Den och Andromedas brev tycks även finnas i någon form av nyutgåva med namnet "The Sacred Diaries - Encounters with Leonard Thynn and Andromeda Veal" på bokus.

Böckerna i den här serien:
Adrian Plass he(m)liga dagbok
Andromedas brev
The Teatrical Tapes of Leonard Thynn
Adrian Plass ännu he(m)ligare dagbok
Adrian Plass he(m)liga turnédagbok
Adrian Plass and the Church Weekend 

Andra böcker av Adrian Plass:
En utomjording i S:t Wilfred

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar