söndag 12 maj 2013

Adrian Plass he(m)liga turnédagbok av Adrian Plass

Det här är ännu i Adrian Plass serie av he(m)liga dagböcker. Gerald är nu vuxen och pastorsadjunkt i en Angelikansk kyrka i London. Adrian och Anne ska ut på en liten turné sponsrad av Barry som är med i samma församling som dem. Tack vare sponsringen kan de ta med sig Gerald och Leonard Thynn. Som mycket oväntad bonus visar det sig att Leonard har en flickvän, Angels, som han träffat på vin- och spritavdelningen i snabbköpet (de är nyktra alkoholister båda två). Hon tror inte på Gud men dansar som en ängel och när de ber henne följa med och dansa i mötena säger hon ja. Leonard ska sköta en diabildsprojektor (boken är uppenbarligen inte ny...) eftersom de ska visa bilder av tavlor som en äldre man i deras församling målat.

De ger sig iväg på en turné med många både väntade och oväntade inslag. Gerald håller sina framföranden, Angels dansar på den löjligt lilla plats som hon får, Leonard visar bilder (som aldrig kommer i helt rätt ordning) och Gerald hjälper till med att både köra och tala. Barry och Anne utgör stödtrupperna. Barry har en ganska lagisk inställning och Gerald tar det som sin uppgift att få honom att slappna av och inte vara så religiös. Som han säger i ett av sina korta anföranden "Lär dig att älska Jesus, och gör sedan som han säger. Så tror jag att resten kommer att lösa sig av sig självt. Amen" (s.75)

Jag tycker om den här boken. Bitvis är de he(m)liga dagböckerna lite tramsiga och humorn i dem tycker jag inte alltid är särskilt rolig, men jag gillar budskapet. Jesus älskar dig så du kan slappna av och behöver inte anstränga dig så mycket. Vi ska älska varandra med den kärleken. Adrian Plass tror på en Gud som inte tar bort varenda sten under vår vandring, men som är med oss varenda centimeter av vandringen och aldrig släpper vår hand.

Den här boken köpte jag för många år sedan och den tycks inte längre finnas att köpa på svenska. På engelska heter den "The Sacred Diary of Adrian Plass, on Tour" och finns att köpa på bokus eller adlibris.

Böckerna i den här serien:
Adrian Plass he(m)liga dagbok
Andromedas brev
The Teatrical Tapes of Leonard Thynn
Adrian Plass ännu he(m)ligare dagbok
Adrian Plass he(m)liga turnédagbok
Adrian Plass and the Church Weekend 

Andra böcker av Adrian Plass:
En utomjording i S:t Wilfred

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar