torsdag 16 november 2017

Håkan Bråkan och tjockskallarna av Sören Olsson och Anders Jacobsson

Det här är en av många bilderböcker i serien om Håkan Bråkan, Sune Anderssons lillebror. Håkan cyklar själv och hälsar på sin kompis Alice. Redan utanför Alice port träffar han en främmande pojke som är lite äldre än han är. Han börjar genast att reta Håkan för att han har hjälm. Håkan tycker att pojken är knäpp. Det är klart att man ska ha hjälm annars kan man ju slå sig i huvudet. Han bara skakar på huvudet åt pojken som vill tävla när han går in för att leka med Alice.

Alice och Håkan leker och har jättekul! Tills Håkans mamma ringer och säger att han måste gå hem. Håkan lyckas tjata sig till att få stanna en stund till men efter att han och Alice har fikat är det som att deras lek har dött ut. De bestämmer sig för att gå ut och leka en stund i stället.

När de kommer ut möts de återigen av samma pojke, som heter Pontus. Han kallar hjälmen för fegmössa och vill att de ska tävla, men de bara skrattar åt honom och retas tillbaka.
"Pontus ler elakt och säger att Håkan kan få ett försprång på tjugo meter.
- Det är väl ungefär så mycket som behövs för att du ska orka dra omkring på den där tunga, fula fegmössan.
-Fegmössa?
Håkan har aldrig hört något så dumt i hela sitt liv. Kallar han cykelhjälmen för en fegmössa?
- Jag är faktiskt rädd om min skalle. Men det behöver väl inte du vara, du har ju inte så mycket i den." Inte ens när Pontus hotar att slå dem blir de ett dugg rädda, men Håkan låter sig ändå övertalas att ställa upp på en cykeltävling. Problemet är bara att Pontus tänkt sig att de ska tävla i att cykla nerför en backe och snart står Håkan på kanten till en brant och undrar vad han gett sig in på egentligen.

Det här är en av många böcker i vårt klassrumsbibliotet. Mina elever tycker mycket om böckerna om Håkan. Den här boken tycker jag också mycket om.

Andra böcker om Håkan Bråkan:
Håkan Bråkan och potatismysteriet
Håkan Bråkan och vinterdagen

Man kan köpa den här boken från adlibris, cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar