lördag 12 augusti 2017

Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt av Astrid Lindgren

Det är sommarlov igen och ett helt år sedan Kalle Blomkvist var med och satte dit juveltjuvarna. Anders och Eva-Lotta har börjat retas så smått med honom igen för hans mästerdetektivande. Den här sommaren har de dock fantastiska planer på att ta upp rosornas krig på allvar. Kalle bestämmer sig för att tillfälligt lägga allt detektivarbete på hyllan. Han har ju rosornas krig att tänka på nu ska de lägga vantarna på Stormumrikern och dra de röda rosorna vid näsan ordentligt.

Tyvärr börjar inte rosornas krig så bra för dem. Deras vita ledare blir tillfångatagen och Eva-Lotta och Kalle blir inlåsta i det gamla ödehuset på prärien. Detta leder till att Eva-Lotta och Kalle befinner sig på Grens hustak den kvällen. Där har de fin utsikt in i huset där röda rosen håller Anders. Där får de också höra hur Gren pratar med en man i gröna gabardinbyxor. De tar ingen notis om det då upptagna som de är av rosornas krig. Men när Eva-Lotta på ett krigsärende någon dag senare möter på en man i gröna gabardinbyxor och en lite stund senare hittar farbror Gren död på prärien så inser de att de råkat hamna mitt i något riktigt farligt.

Stackars Eva-Lotta är riktigt uppskakad. Ett ganska långt tag känns det som om hon aldrig kommer vilja leka igen. Kalle och Anders är oroliga för henne och har lite dåligt samvete över att de skickade ut henne på det där uppdraget. Men efter ett tag har hon glömt bort alltihop och är fullt upptagen av rosornas krig igen. Tyvärr finns det en som inte har glömt. En som vet att Eva-Lotta har sett honom och kan peka ut honom. En som är redo att göra vad som helst för att inte åka fast.

De här böckerna är lite ovanliga bland barndeckare. Skurkarna är farliga och begår riktiga brott. Barnen blir rädda och till och med mästerdetektiven lämnar gärna brotten åt polisen när det kommer till kritan. Samtidigt är de modiga och när de väl hamnar i mycket farliga situationer så hanterar de detta med stort mod.

Andra böcker som jag har recenserat av Astrid Lindgren:
Emil i Lönneberga
Nya hyss av Emil i Lönneberga
Än lever Emil i Lönneberga
Alla vi barn i Bullerbyn
Mio min Mio
Mästerdetektiven Blomkvist
Kalle Blomkvist och Rasmus
Vi på Saltkråkan
Krigsdagböcker 1939 - 1945

Man kan köpa den här boken från adlibris, bokus och cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar