torsdag 3 augusti 2017

Katitzi i Stockholm av Katarina Taikon


Det här är den sjätte boken om Katitzi som nu hunnit bli 11 år. Efter att hennes stora syskon Paul och Rosa fått nog av att se Katitzi bli misshandlad av sin styvmor (som de kallar tanten) bodde de och Katitzi själva ett tag, men nu är de återförenade med resten av familjen i ett stort läger i Stockholm, Sköndal. Här har de fastrar, farbröder, kusiner och massor av annan släkt förutom sin pappa, tanten och syskonen. Katitzi bor inte med sin pappa och tanten utan i ett annat tält tillsammans med Rosa och Paul.

Hon och alla hennes syskon hjälper till att tjäna pengar. Eftersom de inte får några ransoneringskort är maten ännu dyrare för dem än för alla andra och alla måste hjälpa till. Katitzi säljer julkort och kan ge sin pappa en hel del pengar.

När pappa får avslag på sin ansökan om att bli svensk medborgare och blir väldigt ledsen bestämmer Katitzi sig för att flytta hem. Hon saknar sin pappa och tycker att eftersom de är en familj så borde de hålla ihop. Pappa får Katitzi att lova att hon aldrig ska stjäla något mer. Eftersom de är romer måste de uppföra sig oklanderligt säger han. Katitzi förstår inte varför men lovar i alla fall. Det är stora saker på gång i Katitzis familj. Både Paul och Rosa blir kära i vanliga svenskar och flyttar hemifrån. Lena har också flyttat hemifrån Dessutom visar det sig att det finns tuberkulos, TBC, i lägret. Katitzis tre-åriga lillebror Lennart är en av de drabbade. Han ska in på sjukhus, men TBC är en farlig sjukdom och ingen vet om han kommer att överleva. Det är jobbigt för dem alla men det blir extra jobbigt för Katitzi när tanten tar ut sin sorg, ilska och frustration på henne genom att slå henne. Allt känns väldigt tungt för Katitzi nu när hon inte heller har sina syskon hemma som kan hjälpa och skydda henne.

Det märks att Katitzi har blivit äldre. Den här boken är sorgligare än de andra och Katitzi känns mer ensam när Rosa och de andra syskonen inte finns där för henne. Hennes pappa är snäll men vill inte se hur hennes styvmor behandlar henne. Katitzi är väldigt ensam och tyr sig till dem som visa minsta omtanke mot henne t.ex. den nya zigenarkonsulenten, farbror Sven, som ska försöka se till att zigenarna i lägret där Katitzi bor får det bättre.

Böckerna om Katitzi:
Katitzi
Katitzi och Swing
Katitzi i ormgropen
Katitzi rymmer
Katitzi, Rosa och Paul
Katitzi i Stockholm
Katitzi och Lump-Nicke
Katitzi i skolan

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibrisbokuscdon) eller ebok (bokuscdon,).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar