Den här boken lyssnade jag på inläst av Herman Lindqvist själv. Här får vi höra om kungliga frierier genom tiderna. Väldigt länge hade äktenskap väldigt lite att göra med kärlek. Kärlek mellan makarna fick i den mån den någonsin uppstod komma efter att man gift sig. Man gifte sig av helt andra anledningar för att knyta viktiga allianser exempelvis. Däremot kunde man ju ha frillor vid sidan om, så många man behagade. Det var ens ensak men äktenskapet var till för att knyta lämpliga allianser och få kunglig avkomma. Den här boken innehåller bland annat berättelsen om dessa frierier:
Berättelsen om Karin Månsdotter och Erik XIV - Erik XIV gjorde det som man absolut inte gjorde. Han blev inte bara kär i sin frilla. Han gifte sig även med henne. Detta var så ofattbart skandalöst att varken hans bröder eller resten av de inflytelserika i landet kunde acceptera det. Det ledde till att det blev inbördeskrig och brödrastrid.
Karl X Gustav och hans giftermål med Hedvig Eleonora.
Gustav III - den längsta förlovningen, varade i femton år, och ledde till en katastrof då bruden kom. Samt hans äktenskap med Sofia Magdalena som inte fullbordades på 11 år. Även Gustav III hade ett osunt start band till sin mamma, Lovisa Ulrika som gjorde livet svårt för sin svärdotter.
Karl XI och hans sega kamp för Ulrika Eleonora d y och deras dramatiska bröllop - Stackars Ulrika Eleonora fick det jobbigt med sin svärmor och sin man eftersom han var en riktig morsgris som inte vågade sätta sig upp mot sin mamma.
Oscar I:s friarresa i Europa - Oscar I:s pappa Karl XIV Gustav engagerade sig i att hitta en lämplig hustru till sin son och han skickas ut i Europa med en lista på möjliga kandidater. Han besöker dem en efter en och avskiver dem alla tills han till slut träffar och väljer femtonåriga Joséphine som kommer att bli drottning Josefina när de gifter sig.
Gustav V:s berömda frieri i Baden - efter en veckas ögonkontakt utan ett enda privat samtal, friade han - inte till flickan men till föräldrarna. De gifter sig och Victoria kommer till Sverige där hon inte blir lycklig. Hon har haft en helt otrolig barndom (tyckte hennes föräldrar inte om henne?) som skulle förbereda henne för livet som prinsessa och drottning och även som vuxen har hon sviter av det. Att äktenskapet med Gustav V inte blev lyckligt efter den start det fick förvånar i alla fall inte mig.
Kung Carl Gustafs och Silvias möte och kärlek i München- samt bröllopet i Storkyrkan 1976. Deras berättelse är en om ett äktenskap som ingicks av kärlek, men komplicerades av gamla krav på att prinsar ska gifta sig med prinsessor. Här vann dock kärleken.
Jag tyckte att det här var en intressant bok.
Andra faktaböcker av Herman Lindqvist:
Victoria: drottning med tiden
Kåserier av Herman Lindqvist:
Brödrafolkens fel
Caramba! säger dom aldrig
Europa är vi allihopa
Gallfeber
På landet i Paris
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar