lördag 20 maj 2017

Babyrace av Katerina Janouch


Det här är första boken av två. Kompisarna Sandra och Emily har hängt ihop och tävlat med varandra sedan sitt första sommarjobb. Nu har de båda passerat trettio och helt plötsligt utan förvarning har deras biologiska klockor börjat ringa och ringa och ringa. Barn är allt de kan tänka på och plötsligt ser de barnvagnar, mammor och bebisar överallt.

En kväll när de är tillsammans i Emilys lägenhet och i ärlighetens namn har druckit en hel del börjar de prata om just sin bebislängtan. De bestämmer sig för att ha ett babyrace. Den som blir gravid först vinner äran och pengar till en barnvagn. Men alla tävlingar måste ha regler och här är reglerna som Sandra och Emily kommer överens om:

"Babyracets 5 Viktiga Regler – att följas lojalt och ovillkorligt!
1. Barnanskaffandet måste innehålla ett element av kärlek. (Love… and understanding.)
2. Blivande fadern får inte vara homosexuell (=icke intresserad av dig som väsen av kvinnligt kön). Bög=fusk.
3. Killen får inte vara äldre än 45. (Liggsår går bort!)
4. Han får inte ha barn sen tidigare. (Styvsyskon & exfru=trubbel.)
5. Killen får inte vara en loser. (Han måste kunna bli en duktig ensamstående förälder om mamman tröttnar.)"


Så börjar de båda leta ett lämpligt pappa ämne på bl.a. krogen, på internet och bland sina gamla ex. De blir mer och mer desperata och Emily som känner att om hon ska bli mamma måste hon ha andra saker på plats hittar ett nytt jobb (genom att ljuga upp en 3-årig son).

Jag tyckte att den här boken var fånig. Emily och Sandra känns väldigt omogna (över 30 verkligen?!) och de tycks inte ha funderat särskilt mycket på hur livet med ett barn faktiskt kommer att bli. När Emily till slut blir gravid (knappast en spoiler efter som del två i den här serien heter Babyrace. På smällen...) så känns det bara så omoget. Det sker på nyårsafton, på en toalett och hon är så full att hon inte kommer ihåg vem killen är. Hon använder inga preventivmedel, inte kondom och hon glömmer bort att ta dagen-efter-pillret. Knappast ett moget beteende och inte en berättelse man vill berätta för sitt barn. Jag tyckte inte att den här boken var rolig bara fånig.

Andra böcker av Katerina Janouch:
Babyrace. På smällen

Om du vill köpa den här boken trots det jag har skrivit om den så  kan man köpa den som pocket (adlibris, bokus, cdon), ebok (bokus, cdon, adlibris) och ljudbok (cdon, adlibris, bokus). Annars rekommenderar jag att du gör som jag och lånar den på biblioteket. På mitt bibliotek fanns den som fysisk bok, ebok och ljudbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar