lördag 27 maj 2017

En extra plats i hjärtat - att ta hand om någon annans barn av Thomas Ardenfors

Den här boken handlar om en svensk familj som varit fosterhem i ca 20 år och några av de barn som kommit in i deras familj under den här tiden. De har tagit emot allt ifrån spädbarn till tonåringar och haft både mycket långa och riktigt korta placeringar.

Här får vi läsa om hur det fick till när deras tre döttrar kom till familjen. Dessa tre barn är uppväxtplacerade och har bott hos dem sedan de var spädbarn och hade alla olika problematik med sig som gjorde att de kom att bli fosterhemsplacerade.

Familjen har även varit fosterhem åt tonåringar som ju av förklarliga skäl har en annan problematik med sig än spädbarn. De har även varit kontaktfamilj, en familj som under många års tid tar emot ett barn vissa helger och på så sätt avlastar den biologiska föräldern. De har även fått ta emot ensamkommande flyktingbarn. Alla dessa barn kommer med sina egna utmaningar. När en fosterhemsplacering är avslutad avslutas kontakten med fosterhemmet och familjen får inte veta hur det går för barnet. Det tycker jag skulle vara svårt.

Thomas skriver om samverkan med de biologiska föräldrarna och hur de gjort för att få den att fungera men även vilka gränser de satt för sin familj. Han skriver om samverkan med socialtjänsten och ger både ris och ros åt denna, mest ros. Vi får ta del av både goda erfarenheter med barn/ungdomar som de känner att de faktiskt kunnat hjälpa och ge något bra till och mindre lyckade placeringar.

Jag har läst böcker om fosterfamiljer förut, men aldrig om svenska fosterhem. Därför tyckte jag att den här boken var extra intressant. Jag rekommenderar den varmt till alla som är nyfikna på att själva bli fosterfamilj eller som bara vill läsa om hur det är att ta emot utsatta barn i sitt hem.

Andra böcker om fosterfamiljer:
De bortglömda barnen - Kathy Harrison
Den bortlämnade flickan - Kathy Harrison

Man kan köpa den här boken som kartonnage (adlibris, bokus, cdon) eller pocket (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar