måndag 8 maj 2017

Skattkammarön av Robert Louis Stevenson

Jim Hawkins föräldrar driver värdshuset Amiral Benbow i ett litet samhälle när en dag en gammal sjöman med ett ärr efter ett sabelhugg tar in hos dem. Han slutar snart att betala för sig och gör livet så besvärligt för Jims föräldrar att Jim är säker på att det bidrar till att lägga hans far i en för tidig grav. Efter hans död söker han och hans mamma igenom hans ägodelar för att ta de pengar han är skyldig dem. Där hittar de även en skattkarta. Trots att några riktiga skurkar också är ute efter kartan lyckas Jim ta med kartan till doktor Liveseys hus. Godsägare Trelawney blir också invigd i hemligheten. Han bestämmer sig för att de ska ge sig ut på skattjakt och ger sig i väg för att utrusta ett skepp för färden. Doktorn och Jim ska få följa med. Doktorn inpräntar i Herr Trelawney hur viktigt det är att han inte berättar för någon om kartan och Herr Trelawney lovar att inte göra det.

Så kommer den stora dag då de ska ge sig ut på skattjakt med båten Hispaniola. Godsägaren har fått tag i en bra kapten, men mest nöjd är han med skeppskocken han hittat, en man vid namn John Silver. John Silver är enbent, men en erfaren sjöman och många av besättningsmännen har han hjälpt godsägaren att få tag på. John Silver gör ett gott intryck på dem allihop inte minst på Jim. Resan går så bra man kan önska och de är vid gott mod när de närmar sig ön. Då råkar Jim somna i äppeltunnan ombord och han får höra något som han aldrig väntat sig.

Det visar sig att många av männen ombord med John Silver i spetsen planerar ett myteri. Jim ligger mycket uppskakad i äppeltunnan och fruktar för sitt liv, om de hittar honom där dödar de honom inser han. Då har de plötsligt land i sikte. Det räddar Jim och han hinner varna sina vänner, men de ligger mycket illa till eftersom de är mycket färre än myteristerna. Fokus på resan skiftar så från skatten till att komma hem igen med livet i behåll. 

Det här är en riktig klassiker. Den skrevs av Robert Louis Stevenson som levde år 1850 - 1894. Jag läste den här boken för första gången i tidiga tonåren och även om jag tyckte att den var spännande så blev den aldrig någon favorit. Nu när jag läser om den förvånas jag över hur blodig den är. Det är en spännande och blodig bok med mycket död även om det slutar bra för huvupersonerna.

Man kan köpa den här boken som kartonnage (adlibris, bokus, cdon), ebok (bokus, cdon, adlibris) eller ljudbok (cdon, adlibris, bokus).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar