tisdag 15 augusti 2017

Älskade ponny av Lin Hallberg


Myggan (som egentligen heter Mikaela) är 11 år och hon älskar Santos. Problemet är bara att Santos inte är hennes häst utan Sofias och Sofia kommer aldrig att sälja honom. Myggan har en egen häst redan, Bandit, men Bandit är egentligen för stark för Myggan och ibland blir det lite läskigt när det känns som att hon inte klarar av sin egen häst. Ibland gör Bandit bara som han vill och Myggan kan inte stoppa honom. Att rida på Santos däremot är som att sitta på ett moln och om Myggan gör rätt så lyder han med en gång.

Sofia som äger Santos går i nian och har jättemycket att göra i skolan. Dessutom har hon blivit för tung för att rida Santos som har fått ont i ryggen. Detta gör att hon ber Myggan att sköta Santos väldigt ofta. Myggan är mer än villig och säger aldrig nej när Sofia frågar trots att hon ibland känner att hon får göra väldigt mycket jobb utan att ens få rida Santos. När det blir så att Myggan mer eller mindre sköter två hästar och inte hinner med ens läxorna sätter pappa stopp så här kan det inte vara. Hästarna är en hobby, men det får inte gå ut över skolarbetet. Han ringer Sofia som också är i en ohållbar situation där hon inte hinner med två hästar.

Efter mycket funderande bestämmer Sofia sig för att fråga om Myggan vill ha Santos som foderhäst. Det vill Myggan så gärna. Å, vad hon vill det, men när hon kommer hem och berättar för pappa så förstår hon att det finns en hake. Hon får inte ha två hästar. Om hon vill ha Santos som foderhäst så måste hon sälja Bandit. Nu blir det svårt. Innerst inne inser Myggan att pappa har rätt. Hon orkar och hinner inte med två hästar, men hur ska hon kunna sälja Bandit?

Jag tyckte om den här boken. Den är snäppet mer svårläst än böckerna om Teddy och Elsa (Myggans styvsyster) och kanske lagom svåra från ca nio år. Det är mer text och ganska lite bilder.

Böckerna i den här serien:
Älskade ponny
Isgalopp
Ponnysommar

Böckerna om Teddy (och Myggans styvsyster Elsa):
Teddy till Salu
Teddy i huset
Teddy och hans vänner
Teddy i trubbel
Teddy börjar skolan
Teddy på rymmen
Teddy en sommardag
Teddy på ridläger
Teddy och hopptävlingen
Teddy en liten hjälte

Andra böcker av Lin Hallberg:
Vem är du Johanna?
Alla älskar Sigge
Kom igen Sigge
Ridläger med Sigge
Simma lugnt Sigge
April, april Sigge
Det spökar Sigge
Sally och Sigge
Natten då Sigge föddes
Sam och Sigge och den långa resan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar