torsdag 24 augusti 2017

Katitzi och Lump-Nicke av Katarina Taikon


Katitzi har nu hunnit bli tolv år och räknas inte som barn längre. Hon måste nu gå klädd i långa kjolar och som äldsta barnet i hushållet får hon ta mycket ansvar för hushållsarbetet och småsyskonen. Detta samtidigt som hennes styvmamma (tanten) är elakare emot henne än någonsin. Dessutom har Katitzi vuxit så att hon är som en kvinna i kroppen. Detta har gjort att hennes släkting Herman kladdar på henne så fort han får en möjlighet och Katitzi hör tanten säga till hennes pappa att det är dags att gifta bort Katitzi nu.

Annars händer det inte så mycket i den här boken. Katitzi träffar Lump-Nicke igen. Han kommer på besök när hennes pappa ligger på sjukhus för att han haft ont i magen en lång tid. Det visar sig att han har cancer och under den tid som han ligger på sjukhus åker tanten i väg med Katitzis småsyskon och lämnar Katitzi ensam hemma. Då kommer Lump-Nicke på besök. Det är trevligt sällskap för Katitzi att han dessutom är en vuxen som kan fantisera och leka gör inte saken sämre. Hon träffar en Julia som är skådespelare, hjälper grannarna att handla och får väldigt ont i örat som hennes svärmor örfilar hela tiden.

Marianne, en flicka i Katitzis ålder som bor i samma hus som hon, berättar att en del av de vuxna säger att Katitzi är i förbund med djävulen och har dödats sin mamma. Katitzi har först svårt att ta det på allvar. Hur skulle hon ha kunnat döda sin mamma när hon bara var nio månader gammal? Men så börjar hon fundera "Men det malde i huvudet på henne, hade hon verkligen någon skuld i sin mors död och var det därför som inte hennes pappa brydde sig om att tanten var så elak mot henne?" s.78 Det är tur att hon har sin syster Rosa som när hon träffar henne avfärdar det hela som struntprat. Katitzis mamma dog i TBC för att hon inte fick sjukhusvård och det hade absolut ingenting med Katitzi att göra.

Böckerna om Katitzi blir sorgligare och sorgligare ju äldre hon blir. I den här boken är Katitzi bara tolv år men ändå får hon ta ett väldigt stort ansvar hemma samtidigt som hon är väldigt ensam. Hon tycker om sin pappa, men jag tycker att han sviker sina barn särskilt Katitzi när han låter sin fru behandla dem på det sätt hon gör. Om Katitzi inte hade haft sina stora syskon hade det här varit en alltigenom sorglig skildring av ett utsatt barn. Jag undrar vart Lena tagit vägen. Henne har vi inte träffat sedan boken Katitzi rymmer och hon var inte så mycket äldre än Katitzi. Annars händer det egentligen inte så mycket i den här boken.

Böckerna om Katitzi:
Katitzi
Katitzi och Swing
Katitzi i ormgropen
Katitzi rymmer
Katitzi, Rosa och Paul
Katitzi i Stockholm
Katitzi och Lump-Nicke
Katitzi i skolan

Mitt exemplar av den här boken är en gammal utgåva men den har kommit ut i en ny upplaga år 2016 (adlibris, bokus, cdon).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar