tisdag 24 januari 2017

Djungeldoktorn och virvelvinden av Paul White

Det här är den nionde boken i serien om djungeldoktorn. När Djungeldoktorn återvänder till sjukhuset i Mvumi Tanzania (eller Tanganyika som det hette då) efter en resa märker han genast att det är saker i görningen. Hans hus har inte blivit omhändertaget i hans frånvaro och det är en underlig stämning på sjukhuset. En man vid namn Maradadi säljer droger till folk i trakten och piskar upp en otrevlig stämning vid sjukhuset. Några i personalen slutar för att hitta mer välbetalt arbete, Det största slaget kommer när doktorns trogna medarbetare Daudi säger upp sig.

Sedan får doktorn ett brev där han blir förvarnad om att en smitta av dysenteri sprider sig i landet. När sedan Maradadi försvinner med en del av den medicin de köpt in för att bota sjuka under den kommande epidemin så blir det ett tag ganska uppgiven stämning på sjukhuset.

Doktorn börjar dock genast förbereda sjukhuset, sin personal och barnen på skolan i närheten. Eftersom flugorna sprider smittan tar han hjälp av en pojke som kletar in sig i gyttja och illaluktande vätska och låter honom sedan kladda på saker runt omkring. Sedan säger han till barnen:
-"Lyssna nu noga allesammans. Detta som den lille pojken ställde till med är precis av samma slag som händer, när en fluga kommer och sätter sig på er eller på er mat. Skillnaden är bara att flugan lämnar efter sig sådant som är mycket farligare än gyttja och otrevlig lukt. Den lämnar vidudu efter sig, små baciller som ger upphov till sjukdom och svaghet, som ibland leder till döden. Om ni och era anhöriga går på safari till en plats, där människor har denna sjukdom, då måste ni ha klart för er, att flugorna är era värsta fiender. Dem måste man utrota med alla tillgängliga medel framförallt måste man hålla dem borta från mat och smuts, annars är risken den, att de blandar det ena med det andra," s.56 - 57

När epidemin sedan verkligen drabbar människorna i byarna runt omkring sjukhuset så är sjukhuset redo. De gör en fantastisk insatts och räddar många liv. I slutet av boken kommer att brev från Daudi som vill komma tillbaka.

Jag läste den här boken för första gången när jag var i tonåren. Den här boken blev aldrig någon favorit hos mig mest på grund av att Daudi sa upp sig (jag förstod aldrig varför han gjorde det och även nu när jag läser om den är det oklart) och Daudi har alltid varit en av mina favoriter i de här böckerna.

Böckerna om djungeldoktorn:
Djungeldoktorn
Djungeldoktorn på Safari
Djungeldoktorn opererar
Djungeldoktorn på krigsstigen
Djungeldoktorns fiender
Djungeldoktorn möter ett lejon
Djungeldoktorn vågar och vinner
Djungeldoktorn bland Gogofolket
Djungeldoktorn och virvelvinden
Djungeldoktorn i blickpunkten
Djungeldoktorn i närkamp

På engelska heter den här boken Jungle Doctor and the Whirlwind och man kan köpa den från adlibris, bokus och cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar