fredag 27 januari 2017

Helt ute av Jeff Kinney

Det här är Gregs tionde dagbok eller som han säger loggbok. Det var bättre förr får Greg höra från vuxna runt om sig. Greg förstår inte vad de menar och när hela staden på hans mammas initiativ stänger av alla sin elektronik en hel helg är han den första att säga att det är en dålig idé.

Farfar flyttar in hos familjen för när han inte längre har råd med hyran vilket innebär att Greg blir av med sitt rum och får dela med lillebror Manny. Dessutom kräver pappa mer av honom och hans syskon nu när farfar bor där och ser hur han uppfostrar barnbarnen. Greg får plötsligt mindre hjälp att göra sig i ordning för skolan och storebror Rodrick tvingas ta ett jobb och tjäna sina egna bensinpengar.

Så en dag råkar Greg tappa hatten till tandkrämstuben vilket leder till en vattenläcka som leder till en fuktfläck i kökstaket. Detta leder till att farfar, som blivit av med körkortet, tar med sig Greg i bilen vilket slutar med att bilen måste bärgas ur ett dike. Efter det bestämmer Greg att det kan vara en god idé att inte träffa sin pappa på några dagar och i sista sekund anmäler han sig till lägret som skolan ordnar.

Greg hade verkligen inte tänkt åka på lägret, scoutliknande aktiviteter är liksom inte hans grej men nu känns lägret ändå som det bättre alternativet. När de kommer till lägret möter de ett smutsigt och trött gäng barn på väg hem och längst bak i bussen sitter en pojke och håller upp en skylt som varnar för Silas Scratch. Silas Scratch visar sig vara en galning som enligt ryktena håller till i skogen, men Greg får snart mer akuta problem. De bor i tvåvåningssängar i en barack med begränsade duschmöjligheter. En skadevåg leder till att flera pojkar skickas hem och sedan äter en pojke sin deodorant för att bli hemskickad. Därefter förbjuds deodorant och doften i baracken blir om möjligt ännu mer kvävande.

Rowleys pappa har varit den vuxne i deras barack, men så skadat han sig och blir hemskickad han med. Eftersom de inte kan vara utan en vuxen i baracken måste någon av de andra föräldrarna rycka in. När Greg ser sin pappa komma inser han att detta knappast kommer att få honom att stiga i kurs hos pappan. Det blir dock bättre än Greg vågat hoppas och det visar sig att han har en hel del gemensamt med sin pappa.

Böckerna om Greg:
Gregs bravader
Rodrick regerar
Ett hopplöst fall
Usla utsikter
Den bistra sanningen
Mannys manöver
Femte hjulet
Värre än vanligt
Det långa loppet
Helt ute
Satsa allt
Fly fältet
På hal is

Jag läste den här boken på engelska. Då har den titeln Old School (adlibris, bokus, cdon). På svenska kan den köpas som inbunden (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar